Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πανηπειρωτική Σύσκεψη χθες 10 Ιουλίου για τη "Δωδώνη"-"Κόκκινη γραμμή" για τους κτηνοτρόφους η εφαρμογή του καταστατικού.

Σε δύο επίπεδα σκοπεύουν να κινηθούν προκειμένου να εμποδίσουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Δωδώνης οι κτηνοτρόφοι και οι Ενώσεις της Ηπείρου, όπως φάνηκε από την Πανηπειρωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα την Τρίτη 10 Ιουλίου στα γραφεία της γαλακτοβιομηχανίας. Ως πρώτη προτεραιότητα θα τεθεί το «πάγωμα» του διαγωνισμού και, σε δεύτερο χρόνο, θα ζητηθεί -για άλλη μια φορά- να υπάρξει εφαρμογή του καταστατικού της εταιρείας.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ενόψει της εισόδου του διαγωνισμού στην τελική του φάση, αφού την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία πάνω σε μια κοινή στρατηγική κάτι που αποτυπώθηκε στην αδυναμία έκδοσης κοινού ψηφίσματος.
Εν τέλει οι εμπλεκόμενοι (παραγωγοί, ενώσεις, τοπικοί φορείς) κατέληξαν σε μια απόφαση που εμπεριέχει τις προτάσεις τόσο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού όσο και των Ενώσεων: Oι μεν κτηνοτρόφοι ζητούν να ανακληθεί άμεσα ο διαγωνισμός και η εταιρεία να περάσει στα χέρια τους (για την ακρίβεια, στον έλεγχο του Συνεταιρισμού), οι δε Ενώσεις επιμένουν στην τήρηση του καταστατικού που σημαίνει να δοθούν οι μετοχές της ΑΤΕ στις Ενώσεις της Ηπείρου.
Η πρόταση, μάλιστα, της ΕΑΣ Ιωαννίνων όπως διατυπώθηκε από τον επικεφαλής της, Χρ. Μπαλτογιάννη ήταν πιο συγκεκριμένη: Nα δοθεί ένα δάνειο από την ΑΤΕ στις Ενώσεις ίσο με τη λογιστική αξία των μετοχών της Δωδώνης. Εν συνεχεία το δάνειο θα αποπληρωθεί σε διάστημα ενός ή δύο χρόνων, τη στιγμή που οι ίδιες οι Ενώσεις θα μπορούν να αναζητήσουν οι ίδιες στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία.
Εν τέλει αποφασίστηκε να ζητηθεί από την ΑΤΕ και την κυβέρνηση καταρχήν η ακύρωση του διαγωνισμού -με όλους τους φορείς της περιοχής ακόμα και τους βουλευτές να καλούνται να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση- και, σε δεύτερη φάση, να τηρηθεί το καταστατικό, ανεξαρτήτως αν τελικά ο διαγωνισμός ακυρωθεί ή όχι.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η παρέμβαση του επικεφαλής του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μιχ. Τζίμα ο οποίος δήλωσε ότι, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε με εκπροσώπους των υποψήφιων «μνηστήρων» της γαλακτοβιομηχανίας, ουδείς από αυτούς είναι διατεθειμένος να καταβάλει παραπάνω από 35-40 εκατ. ευρώ για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών φέρονται να ενδιαφέρονται κυρίως για το σήμα και τη φέτα της Δωδώνη και καθόλου ή λίγο για την υπόλοιπη γκάμα των προϊόντων της ή το εργοστάσιο. Γι' αυτό το λόγο, μάλιστα, ο ίδιος δε δίστασε να δηλώσει ότι ο διαγωνισμός «έχει ήδη αποτύχει τόσο για την ίδια τη γαλακτοβιομηχανία όσο και για την ίδια την Αγροτική».
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου, του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.
Παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος επανέλαβε την πρόταση για παράταση του διαγωνισμού ώστε να μετέχουν και Ηπειρώτες, ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος κι εκπρόσωποι άλλων φορέων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.