Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οι προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), ο Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας-Θράκης και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) προχώρησαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Τρίτη 4-9-2012 στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία παρουσίασαν τις προτάσεις τους για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
Τις θέσεις των τριών φορέων στη συνέντευξη παρουσίασαν ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αθανάσιος Σαρόπουλος, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης Γρηγόριος Νικολαΐδης και ο τεχνικός σύμβουλος της Π.Ε.Ν.Α. Δημήτριος Μιχαηλίδης.
Οι τρεις φορείς έχουν συνδιαμορφώσει μία κοινή πρόταση για τη Αγροτική Ανάπτυξη με την ονομασία ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί και στο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που θα γίνει στο Ελατοχώρι Πιερίας από 6-9 Σεπτεμβρίου.
Ολόκληρο το κείμενο ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 μπορείτε να δείτε εδώ.
Στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο προσανατολισμός των συνιστωσών του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας προς την είσπραξη ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, συνοδεύτηκε από την σταδιακή υποβάθμιση της επιστημονικής και τεχνικής στήριξης του έλληνα αγρότη. Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας θα πρέπει να ξεκινήσει από την ανασύσταση των γεωργικών εφαρμογών, δηλαδή την ανάπτυξη ενός δικτύου γεωτεχνικών επιστημόνων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση των αγροτών με τις νέες εξελίξεις σε καλλιεργητικές τεχνικές, μεθόδους παραγωγής ή εκτροφής, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και γενετικό υλικό και για την εγκατάσταση δοκιμαστικών, πειραματικών και αποδεικτικών αγρών ή πειραματικών εκτροφών σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα δίκτυο γεωργικών συμβούλων με άδεια συνταγογράφησης, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την ορθή εφαρμογή της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων και θα εκδίδουν ηλεκτρονική συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων που θα αφορά στη δραστική ουσία και στην ορθή χρήση της. Μεταξύ άλλων οι γεωργικοί σύμβουλοι θα συμβάλλουν στη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων χωρίς επικίνδυνα υπολείμματα φαρμάκων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί πουλάνε φθηνά και οι καταναλωτές αγοράζουν πολύ ακριβά. Το πρόβλημα του ανοίγματος της ψαλίδας των τιμών παραγωγού-καταναλωτή θα βρει τη βέλτιστη λύση μόνο με την άμεση επαφή παραγωγών-καταναλωτών, τόσο μέσω συνεργατικών δομών (παραγωγών ή/και καταναλωτών), όσο και με Αγορές Αγροτών (μόνο επαγγελματίες αγρότες), καθώς και με τα δημοπρατήρια (που θα τα λειτουργούν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί) ή και με απευθείας πώληση αγροτικών προϊόντων μέσω του διαδικτύου. Απαραίτητη κρίνεται, επίσης η δημιουργία στο ΥπΑΑΤ (όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη) μιας επαρκώς στελεχωμένης υπηρεσίας που ως κύριο σκοπό θα έχει την «αγροτική διπλωματία» (Γεωτεχνικοί-Γεωργικοί Ακόλουθοι), την παρακολούθηση τιμών και παγκόσμιας ζήτησης και τον συντονισμό με τον ΟΠΕ και το ΥπΕΞ, τις αγροτικές αγορές κάθε μορφής (Λαχαναγορές, Κρεαταγορές, Ιχθυαγορές, Αγροτικές αγορές, Δημοπρατήρια, διαδικτυακή αγορά κ.α.), την προώθηση αγροδιατροφικών συμφώνων, την προώθηση της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής και άλλα. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να καταρτιστεί εθνικό σχέδιο για τον προσανατολισμό των αγροτών στην παραγωγή πιστοποιημένων (ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογικής παραγωγής, ΠΟΠ / ΠΓΕ κ.α.), τυποποιημένων, συσκευασμένων και, εάν είναι δυνατόν, μεταποιημένων προϊόντων, ώστε να εισπράττουν οι έλληνες παραγωγοί την αυξημένη προστιθέμενη αξία. Η καθετοποιημένη παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων θα αυξήσει, επίσης, τη δυνατότητα της απευθείας πρόσβασης των παραγωγών στους καταναλωτές εξομαλύνοντας τις στρεβλώσεις του εμπορίου των προϊόντων.



Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.