Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η είδηση για τη "μαφία" των βιολογικών και η σχέση της με την Πρέβεζα αλλά και με την ...αλήθεια.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνει το γύρο του διαδικτύου, αλλά και των παραδοσιακών ΜΜΕ, μία είδηση που αφορά την εξάρθρωση κυκλώματος που παραποιούσε πιστοποιητικά βιολογικής καλλιέργειας ή βιολογικής εκτροφής, προκειμένου να εισπράξει επιδοτήσεις από τα προγράμματα "Βιολογική Γεωργία" και "Βιολογική Κτηνοτροφία". Επειδή γύρω από την υπόθεση έχουν γραφτεί πολλά και επειδή ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα από κάποια ΜΜΕ εμπλέκει και την Πρέβεζα στο "κύκλωμα", αισθανόμαστε την ανάγκη, ως υπεύθυνος συλλογικός φορέας των γεωπόνων της Πρέβεζας, να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια τι είναι ψέμμα και τι αλήθεια γύρω από το θέμα. 
Τα πραγματικά περιστατικά είναι λίγο πολύ γνωστά αλλά ας τα επαναλάβουμε εν συντομία: Συνελήφθησαν στην Αιτωλοακαρνανία τρία άτομα τα οποία πλαστογραφούσαν βεβαιώσεις Οργανισμών Πιστοποίησης, με σκοπό να εισπράξουν κάποιοι παραγωγοί παράνομες επιδοτήσεις για προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Δυστυχώς ο τρόπος που παρουσιάστηκε η είδηση από πολλά διαδικτυακά αλλά και παραδοσιακά ΜΜΕ, οδηγούσε τους αναγνώστες σε άλλες, "δεύτερες" σκέψεις. Δε θα αναφερθούμε στα εκατοντάδες sites και blogs που απλώς αναπαράγουν καθημερινά ειδήσεις και άρθρα. Θα σταθούμε όμως στο άρθρο που δημοσίευσε στη διαδικτυακή της έκδοση η μεγαλύτερη -ίσως- εφημερίδα της χώρας, και που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο: "Εξαρθρώθηκε η μαφία με τα μαϊμού βιολογικά προϊόντα" και αναφέρει επί λέξει ότι "Κύκλωμα, στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 120 παραγωγοί σε 5 νομούς της χώρας, εξέδιδε επί χρόνια ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν βιολογικά προϊόντα, τόσο γεωργικά όσο και κτηνοτροφικά, προκειμένου να εισπράττει τις επιδοτήσεις που τους αναλογούσαν από το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης". 
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η "μαφία" που εξαρθρώθηκε δεν προωθούσε στην αγορά μαϊμού βιολογικά προϊόντα, ούτε βρέθηκαν πουθενά τέτοια προϊόντα. Η είδηση είναι σαφής, αν διαβάσει κανείς την πρόταση ως το τέλος της: Οι συλληφθέντες εξέδιδαν ψεύτικες βεβαιώσεις απλώς και μόνο για να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από το σχετικό πρόγραμμα του ΥΠ.Α.Α.Τ.  Και βέβαια αυτό ήταν που τους ενδιέφερε πρωτίστως και όχι η παραγωγή και προώθηση οποιουδήποτε προϊόντος, βιολογικού ή μή. Άλλωστε, όσοι γνωρίζουν λίγα πράγματα παραπάνω για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, ξέρουν πολύ καλά ότι η επιδότηση για την καλλιέργεια είναι  εντελώς ανεξάρτητη από την παραγωγή βιολογικού προϊόντος. Μπορεί κάποιος να επιδοτείται επί χρόνια για να καλλιεργεί π.χ. βιολογικές ελιές και να μην έχει πουλήσει ποτέ ούτε ένα κιλό βιολογικό λάδι ή βιολογικές ελιές. Η δημοσίευση όμως του άρθρου υπό τον τίτλο "μαϊμού βιολογικά προϊόντα" και μάλιστα συνοδεύομενο και με φωτογραφίες, όπως εδώ, δημιουργεί σίγουρα λάθος εντυπώσεις και συνειρμούς.
Σε ότι αφορά την εμπλοκή της Πρέβεζας στο "κύκλωμα" θα περιοριστούμε να δηλώσουμε ότι κανένα μέλος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας δεν έχει σχέση με την υπόθεση και βέβαια κανένας δεν έχει κατηγορηθεί για τίποτα. Η εμπλοκή της Πρέβεζας στην υπόθεση αφορά αποκλειστικά και μόνον δύο (2)  παραγωγούς, οι οποίοι ήταν "πελάτες" του συγκεκριμένου μελετητή.  Το κατά πόσον οι ίδιοι γνώριζαν την απάτη και συμμετείχαν σε αυτήν είναι κάτι που ερευνάται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.