Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων "μικρής σημασίας" στις καλλιέργειες.

Στους συναδέλφους γεωπόνους που έχουν καταστήματα γεωργικών φαρμάκων αλλά και σε πολλούς αγρότες είναι γνωστό το "πρόβλημα": Για κάποιες καλλιέργειες δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση προβλημάτων φυτοπροστασίας, με αποτέλεσμα οι αγρότες στην προσπάθειά τους να προστατέψουν την καλλιέργειά τους να καταφεύγουν σε σκευάσματα που δεν έχουν έγκριση για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, και φυσικά να παρανομούν. 
Το πρόβλημα είναι πολύ συνηθισμένο σε νέες καλλιέργειες (π.χ. ροδιά) αλλά είναι υπαρκτό και σε πολλές παλιές καλλιέργειες (κηπευτικά, αμπέλι), όπου συμβαίνει συχνά να αποσύρεται ένα σκεύασμα από την αγορά χωρίς να υπάρχει άλλο σκεύασμα που να έχει έγκριση για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και το συγκεκριμένο πρόβλημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Πρέβεζα, είναι η καρποδετική ορμόνη της τομάτας, η οποία έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια (λόγω λήξης της άδειας) χωρίς να υπάρχει άλλο ανάλογο σκεύασμα στην ελληνική αγορά. 
Και βέβαια το πρόβλημα παίρνει άλλες διαστάσεις όταν σε ελέγχους που κάνουν οι υπηρεσίες, τυχαίνει να εντοπιστούν σε προϊόντα υπολείμματα ουσίας μη εγκεκριμένης για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, και ο παραγωγός βρίσκεται αντιμέτωπος με διοικητικές (χρηματικό πρόστιμο) αλλά και ποινικές κυρώσεις (η μή ορθή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι αδίκημα που διώκεται και ποινικά). 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μία προσπάθεια να καταγράψει αυτά τα προβλήματα πανελλαδικά, απευθύνθηκε με έγγραφό του στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας αλλά και στους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ) και τους ζητάει να του υποδείξουν, ο καθένας από την πλευρά του, παρόμοιες περιπτώσεις καλλιεργειών και προβλημάτων φυτοπροστασίας που δεν καλύπτονται από τα εγκεκριμένα σκευάσματα της αγοράς.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας δημοσιεύουμε και το παρόν άρθρο, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους, τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, τους συνεταιρισμούς αλλά και τους μεμονωμένους αγρότες να κάνουν τις δικές τους προτάσεις μέχρι τις 27 Μαρτίου 2013.
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρο το έγγραφο του Υπουργείου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.