Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Με δραματικό τρόπο θέτουν οι ακτινιδοπαραγωγοί το πρόβλημα της ακαρπίας με επιστολή τους προς τον Υπουργό Α.Α.Τ.


Οι αντινιδοπαραγωγοί της Πρέβεζας με επιστολή που απευθύνουν προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και κοινοποιούν στον ΕΛ.Γ.Α. και στην Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το φαινόμενο της ακαρπίας των ακτινιδίων, και ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, μέσω του ΕΛ.Γ.Α.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 

Ελιά, Πρέβεζα 30.05.2013 
 Παραγωγοί Ακτινιδίων Περιοχή Ελιά – Νικολίτσι- Παππαδάτες Νομού Πρέβεζας, 
 Δήμου Ζηρού 
 Προς: 
 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  Γραφείο Υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη 

 Κοινοποίηση: Ως συνημμένος πίνακας κοινοποίησης 
 ΘΕΜΑ: ΑΚΑΡΠΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
 είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για την μειωμένη παραγωγή (ακαρπία) της καλλιέργειας των ακτινιδίων της περιοχής μας Ελιά–Νικολίτσι-Παππαδάτες που υπάγεται στο Δήμο Ζηρού, στο νομό Πρέβεζας. Ποικίλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες συντέλεσαν στη εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή των καλλιεργειών μας το τρέχον έτος (2013). Αναλυτικά, η έλλειψη επαρκούς χειμερινού ψύχους, παράγοντας σημαντικός για την διαφοροποίηση των οφθαλμών σε καρποφόρους, η έντονη νεφοκάλυψη που οδήγησε στην μειωμένη έκθεση των οφθαλμών στο ηλιακό φως καθώς και οι βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, συνέβαλλαν στη μείωση της έκπτυξης καρποφόρων οφθαλμών αλλά και στη μειωμένη καρπόδεση, παράγοντες που κι εσείς ως Καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών γνωρίζεται πολύ καλά. Σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, η έντονη ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή μας μετά την έκπτυξη των οφθαλμών σπάζοντας τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους που είχαν εκπτυχθεί αλλά και τους παραγωγικούς κλάδους της επόμενης χρονιάς, έδωσε την χαριστική βολή στην φετινή παραγωγή και στο εισόδημά μας που βασίζεται στην καλλιέργεια του ακτινιδιού, εκτινάσσοντας την ακαρπία σε ποσοστά άνω του 80%. 
 Δεδομένου της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει βάναυσα και την ελληνική περιφέρεια, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος με την ολοένα και περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων του αγροτικού τομέα, η αγροτική παραγωγή είναι το μόνο εισόδημα στο οποίο ο έλληνας αγρότης έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για να ζήσει αξιοπρεπώς, εισόδημα, το οποίο δυστυχώς πλήττεται από περιβαλλοντικούς και μη παράγοντες. Σας παρακαλούμε λοιπόν, να δείξετε ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρόβλημά μας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως φροντίσετε για την έγκαιρη αποζημίωση της απολεσθείσας παραγωγής μας μέσω του ΕΛ.Γ.Α.. 

Με εκτίμηση για τους παραγωγούς 
Δρόσος Ε. Παναγιώτης, Γεωπόνος – Παραγωγός 
Τηλ. 6948514293, email: geoponospanos@gmail.com 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
 1.Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), Κεντρική Διοίκηση, Μεσογείων 45,11510, Αθήνα. 
2.Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), Υποκατάστημα Ιωαννίνων, Εθνικής Αντιστάσεως 8, Καρδαμίτσια, 45500, Ιωάννινα. 
3.Δν/ση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Λ.Ειρήνης 65, 48100, Πρέβεζα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.