Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ο ΕΛ.Γ.Α. αναζητά γεωπόνους ή περιφερόμενους επαίτες;

Ο ΕΛ.Γ.Α. πριν από ενάμιση περίπου μήνα ανακοίνωσε την πρόσληψη γεωπόνων-εκτιμητών, για τις ανάγκες των περιφερειακών του υποκαταστημάτων με συμβάσεις έως τρείς (3) μήνες. Ολόκληρη η ανακοίνωση με την κατανομή του προσωπικού βρίσκεται εδώ.
 Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην ανακοίνωση είναι οι πρωτοφανείς όροι της σύμβασης, οι οποίοι παραπέμπουν όχι σε σύμβαση εργασίας αλλά σε καθεστώς ...μισθωτής σκλαβιάς.
  Έχουμε και λέμε λοιπόν: 
 1. Η σύμβαση είναι μέχρι 3 μήνες αλλά ο Οργανισμός μπορεί να την διακόψει οποτεδήποτε, εάν κρίνει ότι οι ανάγκες για τις οποίες έγινε η πρόσληψη εξέλιπαν. 
 2. Ο εργαζόμενος οφείλει να παρουσιαστεί στο περιφερειακό υποκατάστημα για το οποίο έχει επιλεγεί, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο περιφερειακό υποκατάστημα εάν υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλύψει. Για να το πούμε πιο απλά, από τη μία μέρα στην άλλη ο γεωπόνος-εκτιμητής του ΕΛΓ.Α. μπορεί να βρεθεί από τη Βέροια στο ...Ηράκλειο.  
 3. Μέσα στα όρια του κάθε περιφερειακού υποκατάστήματος ο εκτιμητής υποχρεούται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε Δήμο κρίνει κάθε φορά ο ΕΛΓΑ ότι υπάρχουν ανάγκες. Για να πάρει κανείς μία γεύση για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αναφέρουμε απλά ότι το υποκατάστημα Ιωαννίνων καλύπτει όλη την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Έτσι, εάν οι ανάγκες του Οργανισμού το επιβάλλουν, ο γεωπόνος θα μπορεί να μετακινείται κατά περίπτωση από την Πρέβεζα στο Μέτσοβο και από εκεί σε κάποια γραφική παραλία της Κέρκυρας (καλοκαίρι γαρ, ευκαιρία και για ...διακοπές). 
Σημειωτέον ότι το υποκατάστημα Ιωαννίνων δεν προσέλαβε άτομα με την ανακοίνωση αυτή, αλλά το αναφέρουμε σαν παράδειγμα αφού οι περιοχές και οι αποστάσεις είναι γνώριμες στους αναγνώστες μας.
 4. Ο γεωπόνος-εκτιμητής υποχρεούται να διαθέτει ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο καθότι ο Οργανισμός δεν παρέχει μέσο μετακίνησης. Δεν διευκρινίζεται από τον ΕΛ.Γ.Α. εάν το μεταφορικό μέσο θα πρέπει να είναι τύπου ...τροχόσπιτου, ή εάν θα χορηγήσει στους γεωπόνους ατομικά αντίσκηνα προκειμένου να καλύπτουν και τις ανάγκες διαμονής τους, στις περιοχές που θα εργάζονται. 
Και βέβαια για να πιάσει κάποιος δουλειά θα πρέπει πρώτα να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται όλα τα παραπάνω. 
 Σαν Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με το ανάλογο χιούμορ (όσο είναι δυνατόν) την παραπάνω πρωτοφανή σύμβαση του ΕΛ.Γ.Α. γιατί εάν την πάρουμε στα σοβαρά σίγουρα θα μελαγχολήσουμε. Σε έναν κλάδο όπως αυτό των γεωπόνων που είναι ήδη απαξιωμένος στην αγορά εργασίας (ίσως ο πιο κακοπληρωμένος επιστημονικός κλάδος στην Ελλάδα, είτε στον Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό τομέα), και με τα πιο ισχνά επαγγελματικά δικαιώματα, έρχεται ο ΕΛ.Γ.Α. να δώσει ένα ακόμα χτύπημα, εξομοιώνοντας ουσιαστικά τους εκτιμητές-γεωπόνους, δηλαδή επιστήμονες που έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια στα πανεπιστήμια (να μην υπολογίσουμε μεταπτυχιακά) σε περιφερόμενους ...νομάδες, κυνηγούς του μεροκάματου. 
Το επόμενο βήμα ποιό θα είναι άραγε; Να ντύσουν τους συναδέλφους στο χακί και να τους μοιράσουν ...φύλλα πορείας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.