Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Οι απόψεις της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας για την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Δημοσιεύσαμε προχθές (3/12/2013) μία πρόσκληση η οποία μας είχε αποσταλεί από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) και αφορούσε τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού για την ανάδειξη του "καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Αγρότη". Η ανάρτησή μας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας (βλ. και σχετικό σχόλιο κάτω από την ανάρτηση) η οποία κατήγγειλε ότι η σημερινή διοίκηση της Π.Ε.Ν.Α. (ή η "φερόμενη ως διοίκηση") είναι παράνομη και δεν εκπροσωπεί σε καμία περίπτωση τους Νέους Αγρότες πανελλαδικά. Το Δ.Σ. μάλιστα της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας έδωσε και ανακοίνωση στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για το θέμα, την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρη για λόγους δεοντολογίας
Να επισημάνουμε μόνο από την πλευρά μας ότι η προχθεσινή μας ανάρτηση είχε χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι "νομιμοποιούμε" την όποια διοίκηση, αφού τα εσωτερικά της Π.Ε.Ν.Α. δεν τα γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρουν άλλωστε. Να ευχηθούμε μόνο το συνδικαλιστικό κίνημα των Νέων Αγροτών να βρει το δρόμο του, μακριά από κάθε μορφής παρασκηνιακές διεργασίες και "καπελώματα" : 

 Ύστερα από την αυθαίρετη ανακοίνωση για έναν διαγωνισμό καλύτερου «Έλληνα νέου αγρότη 2014» που έβγαλε ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος εξ ονόματος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω: 
 Ύστερα από την παραίτηση του προέδρου της Ε.Ν.Α. Λακωνίας κ. Δημητρίου Σταματάκου το Σεπτέμβριο 2013 στο αυτοανακηρυχθέν (μέχρι σήμερα) Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ παρουσιάζονται μόνο 4 μέλη από τα οποία τα δυο βρίσκονται εκεί εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό τους και την θρασύτητά τους, γιατί δεν έχουν κάνει εκλογές και κατέλαβαν τις θέσεις αυτές χωρίς να έχουν το δικαίωμα. 
 Οι «εκλογές» στην ΠΕΝΑ έγιναν με αδιαφάνεια και, παρά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, κάποιος εξακολουθεί να υπογράφει ως πρόεδρος της ΠΕΝΑ. 
 Η πάγια θέση μας είναι να γίνει Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΑ, με όλες τις λειτουργούσες τυπικά και κανονικά ΕΝΑ, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. 
  Η ΠΕΝΑ δεν μπορεί να ανεχθεί τακτικισμούς και μεθοδεύσεις, σαν τσιφλίκι κάποιων και ο ρόλος της είναι σημαντικότατος, ιδιαίτερα σήμερα, που με την νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική-CAP, κρίνεται το μέλλον των επόμενων γενεών αγροτών, όπως εκφράζονται σήμερα από τους νέους αγρότες της Ελλάδας. 
 Δεν είναι δυνατόν μια παρέα «συνεννοημένων» φίλων να εκφράζει τις θέσεις όλων των νέων αγροτών που διεκδικούν αλλά και μάχονται να επιβιώσουν μέσα στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Οι τυπικά οργανωμένες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας, όπως φαίνεται, τα τελευταία χρόνια, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, δεν έκαναν τίποτα αποτελεσματικό, ώστε να βελτιωθεί το αγροτικό επάγγελμα.  
 Η ΠΕΝΑ είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση νέων αγροτών αναγνωρισμένη με νόμο που ξεκίνησε με σωστά κριτήρια, αλλά κατάντησε να την ελέγχουν, ειδικά τώρα τελευταία, διάφορα κομματικά στελέχη με κύριο στόχο την προσωπική ανάδειξη στα νέα πολιτικά σχήματα που διαμορφώνονται. 
 Τα νομιμοποιητικά- τυπικά βιβλία πρακτικών, και άλλα, της ΠΕΝΑ δεν παραδόθηκαν κανονικά, με πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής στο αυτοαποκαλλούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ, αλλά φαίνεται ότι στερούνται τέτοιων τυπικών-ουσιαστικών διαδικασιών και πολλές ακόμα Ε.Ν.Α. ανά την Ελλάδα. Αυτά είναι μεν ένδειξη προχειρότητας, αφήνουν όμως περιθώρια για σκέψεις οργανωμένης προσπάθειας απαξίωσης του νεολαιίστικου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και καθυπόταξή του σε εξαρτώμενες χρηματοδοτούμενες οργανώσεις «φαντάσματα».
  Θεωρούμε σημαντικό να αναγεννηθεί η ΠΕΝΑ από νέους αγρότες που είναι πραγματικά επαγγελματίες αγρότες, όχι μελετητές ή συγκαλυμένοι έμποροι, διότι είναι οι μόνοι που βιώνουν την σκληρή αγροτική πραγματικότητα στην δουλειά που κάνουν. 
 Η τελευταία εξέλιξη της μη αποδεκτής, από κανέναν σοβαρό εκπρόσωπο φορέα, διοίκησης της ΠΕΝΑ δείχνει ότι ασχολείται κυρίως με διαγωνισμούς και όχι με τα πραγματικά προβλήματα που έχουν οι νέοι αγρότες και με το μέλλον του αγροτικού κόσμου. 
 Στο Συνέδριο που έγινε αυθαίρετα στην Λαμία τον Σεπ 2013 από την «παρέα των φίλων» έγινε προσπάθεια να συστρατευθούν ποικιλώνυμα κομματικά στελέχη από διαφόρους χώρους με κύριο στόχο τον εντυπωσιασμό και την υφαρπαγή της ανοχής των νέων αγροτών. 
  Ας επανακινήσουμε λοιπόν την ΠΕΝΑ και ας την κάνουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση. 
 Προτείνουμε σε όλους τους νέους αγρότες της Ελλάδας: 
 1) Να ενταχτούν ως νέα μέλη στις Ενώσεις Νέων Αγροτών-ΕΝΑ της Περιφερειακής Ενότητας που ανήκουν, για να γίνουν κανονικές εκλογές όπως προβλέπει το καταστατικό τους (εκεί που δεν έχουν γίνει εκλογές) 
 2) Να γίνει Γενική Συνέλευση βάσει καταστατικού της ΠΕΝΑ στην οποία θα βγει το καινούριο κανονικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ. 
 3) Η Π.Ε.ΝΑ να αναλάβει το θεσμικό ρόλο, να διεκδικήσει αλλά και να διαφυλάξει τα συμφέροντα των νέων αγροτών. 
 4) Να δημιουργηθούν Περιφερειακές Ενώσεις Νέων Αγροτών (ΠΕΡ .Ε Ν Α) για την καλύτερη αντιπροσώπευση-οργάνωση σε κάθε περιφέρεια . 
 Έτσι πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για την δουλειά μας με σωστό ακομμάτιστο, βαθειά πολιτικό αγροτοσυνδικαλισμό. 
  Η Ε.Ν.Α Πρέβεζας εκπληρώνει όλα τα προαναφερθέντα και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ο ρόλος της είναι σημαντικός στην Π.Ε. Πρέβεζας και όχι μόνο αλλά γενικότερα στην Ήπειρο και στην Ελλάδα. 
 Λίγες από τις δράσεις της είναι : 
  1) Δημιουργία συνεχώς ενημερωτικών ημερίδων 
 2) Είναι μόνιμο μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Ηπείρου. 
 3) Είναι μόνιμο μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης της Πρέβεζας 
 4) Έχει κάνει προτάσεις στις Δημοτικές Ενότητες αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (Αγροτικές Αγορές, αγροτικό δημοπρατήριο, Αγροτικό Επιμελητήριο, ομάδες παραγωγών, e-shop αγροτικών προϊόντων κ.α.) 
 5) Ηλεκτρονική ενημέρωση από το διαδίκτυο με το δικό της ενεργό ιστότοπο 
 6) Δημιούργησε την πρώτη πιλοτική αγορά αγροτών (Farmers Market) στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ 
 7) Έχει βοηθήσει εθελοντικά στις εκπαιδεύσεις των νέων αγροτών στην Π.Ε. Πρέβεζας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ 
 8) Πρόσφερε τις εμπειρίες της όπου προσκλήθηκε σε όλη την Ελλάδα 
 9) Οργάνωσε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου.
  10) Συμμετείχε στις Θεματικές ομάδες στρατηγικού Σχεδιασμού του ΥΠΑΑΤ. 
  Επισημαίνεται ότι η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας ιδρύθηκε στις 17/10/2010 και είναι αναγνωρισμένη αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση με την υπ’ αριθμό (154/2010) απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Πρέβεζας εγγεγραμμένη με αύξοντα αριθμό 670. Η έδρα της βρίσκεται στην οδό Κολοβού 3, 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ και έχει ενήμερο Α.Φ.Μ. 997862471. 
 Τα μέλη της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας είναι περίπου 70, κατά πλήρες επάγγελμα νέοι αγρότες από 18 έως 40 ετών. Η ΕΝΑ Πρέβεζας τηρεί όλα τα προβλεπόμενα για Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (Ν1361/1983) όπως βιβλία και στοιχειά και μάλιστα πρόσφατα (Σεπ 2013) ελέγχθηκε από το ΥπΑΑΤ. 
 Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας είναι δίπλα στους πραγματικούς αγρότες και στην διεκδίκηση, προαγωγή και διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και των εν γένει συμφερόντων των νέων αγροτών - μελών της, αλλά και όλων των αγροτών γενικότερα όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του καταστατικού της. 

 Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας 
Ο Πρόεδρος ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ 
Ο Γραμματέας ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΡΟΥΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.