Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. θεσμοθετεί (επιτέλους) νομοθετικό πλαίσιο για τις αγορές αγροτών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αρκετή καθυστέρηση είναι αλήθεια, προχωράει στη θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των αγροτικών αγορών (Farmers' Markets). Η νομοθέτηση κανόνων για τις αγορές αγροτών αποτελούσε πάγιο αίτημα από αγροτικούς φορείς και οργανώσεις, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο που ξεκίνησε η πρώτη αγορά αγροτών στην Πρέβεζα, ο θεσμός λειτουργούσε ουσιαστικά χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, με κανόνες που έβαζαν από μόνοι τους οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σε πολλές περιπτώσεις παρατράγουδα και ευτράπελα. Για το θέμα έχουμε γράψει και σε παλιότερο άρθρο μας. 
 Το νομοθετικό κενό έρχεται να καλύψει το άρθρο 56 του νέου πολυνομοσχεδίου τυ ΥΠΑΑΤ, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στην επιτροπή της Βουλής. 
 Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει πλήθος θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ, είχε δοθεί αρχικά για δημόσια διαβούλευση εδώ και περίπου ένα χρόνο. Στη συνέχεια μπήκε στη "ναφθαλίνη" για άγνωστους λόγους, και έρχεται τώρα στη Βουλή έχοντας ενσωματώσει μία σειρά από νέες διατάξεις (μεταξύ αυτών και οι αγορές αγροτών) οι οποίες βέβαια δεν έχουν περάσει ποτέ από διαβούλευση. 
 Θετικό λοιπόν το ότι θεσμοθετείται, έστω και τώρα, θεσμικό πλαίσιο για τις αγροτικές αγορές, αλλά αρνητικό το ότι η συγκεκριμένη διάταξη, όπως και άλλες του νομοσχεδίου δεν έχει περάσει από κανενός είδους διάλογο. Τι λέει το άρθρο 56 του προς ψήφιση νομοσχεδίου: 
 Άρθρο 56. 
 Αγορές Παραγωγών 
 Επιτρέπεται η λειτουργία Αγορών Παραγωγών (Farmers' Markets) με έμφαση στον τοπικό χαρακτήρα των προϊόντων που πωλούνται σ' αυτές, σύμφωνα με τα κατωτέρω οριζόμενα:  
 α) Στις Αγορές Παραγωγών συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, νωπών ή/και μεταποιημένων από δικές τους πρώτες ύλες. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου λειτουργούν οι Αγορές Παραγωγών. Με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορεί να δραστηριοποιούνται σε αυτές παραγωγοί από όμορες Περιφερειακές Ενότητες. Ειδικά για τις Αγορές Παραγωγών που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές παραγωγοί όμορων σε αυτήν Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου καθώς και παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν οι κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών. 
 β) Για την οργάνωση των Αγορών Παραγωγών, απαιτείται η σύσταση αυτοδιαχειριζόμενου φορέα από τους ίδιους τους παραγωγούς, ο ορισμός υπευθύνου για τη λειτουργία τους και η κατάρτιση εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας τους. 
γ) Οι Αγορές Παραγωγών λειτουργούν ημέρα Σάββατο, εκτός και αν τοπικές ιδιαιτερότητες επιβάλλουν τη λειτουργία τους άλλη εργάσιμη ημέρα, είτε σε δημόσιο χώρο, με ευθύνη του οικείου Δήμου ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, είτε σε ιδιωτικό χώρο με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών. 
δ) Η έναρξη λειτουργίας, η μετακίνηση ή η κατάργηση των Αγορών Παραγωγών, γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας, μετά από αίτημα του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα της Αγοράς Παραγωγών και γνώμη του οικείου Δήμου και της Υπηρεσίας Τροχαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.