Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ. Καθιερώνεται η συνταγογράφηση για την πώληση γεωργικών φαρμάκων σε επαγγελματίες.

Η έκδοση συνταγής καθιερώνεται ως προϋπόθεση για τη λιανική πώληση γεωργικού φαρμάκου σε επαγγελματία χρήστη. Η έκδοση όμως της συνταγής μπορεί να γίνεται τη στιγμή της πώλησης των γεωργικών φαρμάκων, εφόσον η πώληση του γεωργικού φαρμάκου διενεργείται από τον υπεύθυνο επιστήμονα ή υπάλληλο - πωλητή που πληροί τις προϋποθέσεις. Τα παραπάνω αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, που από το βράδυ της Δευτέρας, 27/1, αποτελεί νόμο του κράτους. Επίσης, προβλέπεται ότι μετά την 26η Νοεμβρίου 2015, η λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική χρήση γίνεται εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο (ή υπό την επίβλεψη προσώπου), στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.  
 Μερικά από τα βασικότερα σημεία του νέου νόμου σε σχέση με την εμπορία γεωργικών φαρμάκων είναι τα εξής: 

 1. Η εμπορία γεωργικών φαρμάκων επιτρέπεται μόνο από καταστήματα που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα. Ως υπεύθυνος επιστήμονας ορίζεται γεωπόνος πτυχιούχος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ( ΑΕΙ ) και από τους τεχνολόγους γεωπονίας πτυχιούχους Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ( ΤΕΙ ) ότι ορίζεται στις διατάξεις του π.δ. 109/1989 ( Α’47 ) ή κάτοχος ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχης ειδικότητας σχολής κράτους μέλους της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας. 
 Μέχρι εδώ καμία έκπληξη θα έλεγε κανείς και ασφαλώς κρίνεται ως θετικό το γεγονός ότι παραμένει η υποχρέωση απασχόλησης υπεύθυνου επιστήμονα. Όμως μία σειρά από διατάξεις και διατυπώσεις του νόμου ανοίγουν την πόρτα στην μερική απασχόληση του υπεύθυνου επιστήμονα. Έτσι: 
 -Πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρέωση περί συνεχούς και αυτοπρόσωπης παρουσίας του επιστήμονα στο κατάστημα. 
 -Παράλληλα με τον υπεύθυνο επιστήμονα το κατάστημα μπορεί να απασχολεί και υπάλληλο-πωλητή γεωργικών φαρμάκων, για τον οποίο είναι αρκετό ένα πιστοποιητικό κατάρτισης εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. 
 -Η διατύπωση ότι "προϋπόθεση για την εμπορία αποτελεί η απασχόληση υπεύθυνου επιστήμονα η/και πωλητή κατά τη χρονική διάρκεια της πώλησης γεωργικών φαρμάκων" αφήνει σαφώς ανοιχτή τη δυνατότητα στα μαγαζιά να καθορίζουν κατά το δοκούν το ωράριο απασχόλησης τόσο του επιστήμονα όσο και του πωλητή. 

 2. Για την πώληση γεωργικών φαρμάκων σε επαγγελματίες χρήστες απαιτείται η έκδοση συνταγής από επιστήμονα που πληροί τα προσόντα που αναφέρονται παραπάνω (γεωπόνος ή απόφοιτος ΤΕΙ συγκεκριμένων ειδικοτήτων). Η έκδοση της συνταγής μπορεί να γίνεται και κατά τη στιγμή της πώλησης του φαρμάκου, οπότε στην περίπτωση αυτή η ηλεκτρονική καταγραφή της πώλησης στο ειδικό έντυπο μπορεί να υπέχει θέση συνταγής. Αξιοσημείωτο είναι εδώ ότι δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο μεταξύ γεωπόνου-πωλητή και γεωπόνου-συνταγογράφου. Να θυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό είχαν εκφραστεί διάφορες απόψεις από γεωπονικούς συλλόγους και φορείς, άλλες υπέρ και άλλες κατά του ασυμβίβαστου. Επίσης ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι πως ορίζει τον "επαγγελματία χρήστη" το ΥΠ.Α.Α.Τ. Αν και δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό στο νέο νόμο, το ΥΠ.Α.Α.Τ. με έγγραφό του προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες επισημαίνει ότι "σύμφωνα με το άρθρο 17, περίπτωση 1 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), ορίζεται: «επαγγελματίας χρήστης»: κάθε πρόσωπο που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών, των τεχνικών, των εργοδοτών και των αυτοαπασχολούμενων, τόσο στον γεωργικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς. Ως εκ τούτου, αν το γεωργικό φάρμακο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματική δραστηριότητα, όπως η παραγωγή φυτικών προϊόντων με σκοπό την πώλησή τους, ο αγοραστής είναι «επαγγελματίας χρήστης», άσχετα εάν είναι κατά κύριο επάγγελμα ή όχι αγρότης. Στην κατηγορία των «επαγγελματιών χρηστών» γεωργικών φαρμάκων εντάσσονται και όσοι παρέχουν υπηρεσίες ψεκασμού γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστές), οι κηπουροί κλπ.

 3. Από τις 26 Νοεμβρίου 2015 και μετά η πώληση γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική χρήση γίνεται εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων. 

Να σημειώσουμε τέλος ότι έχει δημοσιευτεί το Π.Δ. 159/2013 (ΦΕΚ 251/Α/2013) το οποίο καθορίζει με λεπτομέρεια τις διαδικασίες για την αναγγελία έναρξης εμπορίας γεωργικών φαρμάκων καθώς και τις προδιαγραφές των καταστημάτων εμπορίας. Για το θέμα αυτό καθώς και για το επίμαχο ζήτημα της ηλεκτρονικής καταγραφής θα ανεβάσουμε σύντομα σχετικό άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.