Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Απαραίτητη η χρήση πιστοποιημένου πατατόσπορου από τους παραγωγούς για την αποφυγή μετάδοσης σοβαρών ασθενειών καραντίνας.


Ενόψει της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου για την ανοιξιάτικη πατάτα, υπενθυμίζουμε στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο πιστοποιημένο πατατόσπορο, προκειμένου να αποφύγουν την μετάδοση στο χωράφι τους σοβαρών ασθενειών καραντίνας.
 Για το θέμα είχαμε γράψει και παλιότερα, και επειδή γύρω από τη φύτευση της πατάτας κυκλοφορεί κι ένας σχετικός μύθος στο διαδίκτυο, συνοψίζουμε πάλι τι ισχύει βάσει νομοθεσίας και για ποιούς λόγους πρέπει οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο πατατόσπορο.
 Στην πατάτα υπάρχουν κάποιες σοβαρές ασθένειες που μεταφέρονται με το μολυσμένο πατατόσπορο. Κάποιες από αυτές χαρακτηρίζονται ως ασθένειες καραντίνας, δηλαδή υπάρχει (ευρωπαϊκή) νομοθεσία για τον περιορισμό και την εξάλειψή τους. Η πλέον σοβαρή και επικίνδυνη είναι ίσως η "καρκίνωση της πατάτας" που προκαλεί ο μύκητας Synchytrium endobioticum. Για την ασθένεια αυτή έχουμε γράψει αναλυτικά σε παλιότερο άρθρο μας. Άλλες σοβαρές ασθένειες είναι οι ασθένειες που προκαλούν τα βακτήρια Clavibacter michiganensis και Ralstonia solanacearum, τα έντομα του γένους Epitrix (βλέπε σχετικά) και διάφορα είδη νηματωδών των γενών Globodera, Meloidogyne κλπ.
  Όλες αυτές οι ασθένειες υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες από αυτές όπως το Ralstonia solanacearum έχουν αναφερθεί και στην Πρέβεζα.  
 Εκτός από την ποιοτική και ποσοτική ζημιά που προκαλούν οι παραπάνω ασθένειες, για πολλές από αυτές επιβάλλεται και η λήψη συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων, που μπορούν να φτάσουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας πατάτας για πολλά χρόνια. 
 Για όλους αυτούς τους λόγους οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνον πιστοποιημένο πατατόσπορο. 
 Πιστοποιημένος πατατόσορος σημαίνει ότι: 
 1) Παράγεται από παραγωγούς που είναι πιστοποιημένοι για τον σκοπό αυτό και οι καλλιέργειές τους ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου του τόπου παραγωγής 
 2)Διακινείται από νόμιμες επιχειρήσεις εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο και ελέγχονται επίσης από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές (ΚΕΠΠΥΕΛ και Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής). 
 Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η χρήση πατάτας φαγητού για σπορά καθώς και πατατόσπορου άγνωστης ή αμφίβολης προέλευσης γιατί οι πατάτες αυτές δεν είναι ελεγμένες και επομένως επικίνδυνες για τη μεταφορά οποιουδήποτε παθογόνου στο χωράφι. 
 Οι παραγωγοί πατάτας θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι: 
 1) Οι πατάτες που κρατούν για σπορά από τη μία καλλιέργεια στην άλλη (συνήθως από την ανοιξιάτικη στην φθινοπωρινή καλλιέργεια) δεν αποτελούν πιστοποιημένο πατατόσπορο ακόμα και αν προέρχονται από καλλιέργεια όπου χρησιμοποιήθηκε πιστοποιημένος πατατόσπορος. Για να πιστοποιήσουν τον δικό τους σπόρο θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ., να γίνουν οι σχετικές δειγματοληψίες στο χωράφι και να πάρουν βεβαίωση χρήσης πιστοποιημένου πατατόσπορου
 2) Ο ΕΛ.Γ.Α. δεν αποζημιώνει για κανέναν λόγο παραγωγούς που χρησιμοποιούν μη πιστοποιημένο πατατόσπορο 
 3) Θα πρέπει να κρατάνε τα σχετικά αποδεικτικά (καρτελάκια) αγοράς του πατατόσπορου μέχρι το τέλος της καλλιέργειας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούν δικό τους σπόρο ισχύει φυσικά το ίδιο με τη βεβαίωση που θα πάρουν από τη Δ.Α.Ο.Κ. 
 4) Η χρήση μη πιστοποιημένου πατατόσπορου εκτός όλων των άλλων αποτελεί και φυτοϋγειονομική παράβαση και οι παραγωγοί κινδυνεύουν με σοβαρές διοικητικές κυρώσεις (χρηματικά πρόστιμα). 

Για την καλύτερη ενημέρωση των παραγωγών ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τη Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας τύπωσε και κυκλοφόρησε σχετική αφίσα την οποία οποία μπορείτε να ανοίξετε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.