Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Σε 105 στρέμματα ακτινιδιάς έχει επεκταθεί η προσβολή από τη "βακτηριακή νέκρωση" στην Πέλλα. Το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει εκριζώσεις.

Στα 105 στρέμματα έχει φτάσει (δυστυχώς) η έκταση της προσβολής από το επικίνδυνο βακτήριο της ακτινιδιάς Pseudomonas syringae pv. actinidiae, στο νομό Πέλλας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ. Μέχρι πριν από λίγο καιρό η ασθένεια εντοπιζόταν σε ένα μόνο κτήμα στην περιοχή Δροσερού Πέλλας. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο σχεδιάζει εκριζώσεις φυτειών, και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται, προς το παρόν, κάποια αποζημίωση για τους παραγωγούς. Το σχέδιο που θα ακολουθηθεί για τις εκριζώσεις αναμένεται να είναι παρόμοιο με αυτό που περιγράφεται στην ΚΥΑ 121285/665/2006 (ΦΕΚ 1416/Β'), η οποία αφορά την ασθένεια της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών. 
Εν τω μεταξύ ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει τη σοβαρότητα του προβλήματος και τονίζει ότι η μόνη σίγουρη μέθοδος για τον περιορισμό της ασθένειας είναι η εκρίζωση και η καύση των προσβεβλημένων φυτών. Παράλληλα όμως επισημαίνει τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της ακτινιδιάς για την οικονομία της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι η εγκατάσταση μιας νέας φυτείας είναι μία ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία, και ζητάει να υπάρξει μέριμνα του Υπουργείου για την αποζημίωση των παραγωγών. 
 Να υπενθυμίσουμε ότι για την περίπτωση της Τριστέτσας έιχε προβλεφθεί αποζημίωση των παραγωγών της τάξης των 20,54 ευρώ ανά δέντρο. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και με δεδομένο ότι και η περιοχή μας έχει φυτείες ακτινιδίου, θα συμβουλεύαμε τους παραγωγούς να προσέχουν κυρίως τα εξής: 
 1. Να εξετάζουν με σχολαστικότητα τα δέντρα τους για την ύπαρξη τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων. Για τα συμπτώματα της ασθένειας και τον τρόπο μετάδοσης έχουμε γράψει σε παλιότερο άρθρο μας
 2. Προσεκτική απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος. 
 3. Άμεση ενημέρωση της αρμόδιας ΔΑΟΚ τόσο γιά τις νέες φυτεύσεις όσο και για τυχόν εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής έχουμε δημοσιεύσει στο άρθρο μας με τίτλο "Ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες ακτινιδίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.