Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μειώθηκε η τιμή γάλακτος για τον παραγωγό αυξήθηκε για τον καταναλωτή. Την αποτυχία των μέτρων Χατζηδάκη παραδέχεται ο Γιακουμάτος.

Στις  6 Μαρτίου 2014 διατυπώναμε εδώ τις αντιρρήσεις μας για τα μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση για φρέσκο γάλα, ελαιόλαδο και γιαούρτι, την περίφημη "εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ". Ειδικά για το γάλα είχαμε πει τότε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές για τον καταναλωτή με παρόμοια μέτρα. Το παρακάτω άρθρο από τον ιστότοπο www.agrotypos.gr, αλλά και η καθημερινή εμπειρία όλων μας,  έρχεται να μας επιβεβαιώσει (δυστυχώς):

Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι απέτυχε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τη τιμή του γάλακτος, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους βουλευτές που έσπευσαν να την ψηφίσουν πριν λίγους μήνες. «Πράγματι το γάλα έχει ακριβύνει σε ποσοστό 5 %», παραδέχτηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αρκετές από τις απόψεις που διατυπώνει ο τελευταίος για το θέμα του γάλακτος είναι στη σωστή κατεύθυνση. Από την προσεχή Δευτέρα ο υφυπουργός ξεκινά κύκλο συναντήσεων με τους εκπροσώπους των αγελαδοτρόφων, των γαλακτοβιομηχανιών και των σούπερ μάρκετ. «Μόλις τελειώσει αυτή η διαβούλευση θα έχω απάντηση για το θέμα της τιμής του γάλακτος», τόνισε. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων φαίνονται επιφυλακτικοί για τις προθέσεις του υφυπουργού, ενώ θεωρούν ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι ο τρόπος συναλλαγών με τις «μεταχρονολογημένες επιταγές» και τα «πιστωτικά τιμολόγια».  
 Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο και προτού ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος Χατζηδάκη με τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες, από τις ηγέτιδες της κατηγορίας, είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις της τιμής έως και 5%, τιμές οι οποίες και μετά την ψήφιση του νόμου παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που συζητά ο νέος υφυπουργός είναι η μείωση του κόστους ενέργειας για τους παραγωγούς, η καθιέρωση εκπτωτικών προσφορών για το γάλα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης ώστε να μειωθούν οι επιστροφές ληγμένων και η μείωση του ΦΠΑ του συγκεκριμένου προϊόντος στον κατώτατο συντελεστή (από 13% που ισχύει σήμερα).
 Όπως δηλώνει  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, Γ. Κεφαλάς, «η μέση τιμή παραγωγού από τα 45 λεπτά το κιλό, που ήταν πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, έπεσε στα 42 λεπτά το κιλό. Ο υφυπουργός κ. Γιακουμάτος θέλει να ρίξει την τιμή του γάλακτος στο ράφι των σούπερ μάρκετ αλλά δεν γνωρίζουμε την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει και αν θα συνεχίσει την πολιτική Χατζηδάκη. Περιμένουμε να γίνει η συνάντηση για να μάθουμε τις προθέσεις του. Η τιμή του γάλακτος δεν έχει μειωθεί στο ράφι. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι «πίεσαν» τις γαλακτοβιομηχανίες - με την απειλή των εισαγωγών - και κατάφεραν να μειώσουν την τιμή αγοράς σε ποσοστό 5%. Όμως αυτή η μείωση δεν πέρασε στην κατανάλωση. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να αγοράζουν τα σούπερ μάρκετ το γάλα από τις γαλακτοβιομηχανίες και να πληρώνουν με επιταγές που εξοφλούνται μετά από 10 μήνες. Αυτή η συναλλαγή έχει ένα χρηματοοικονομικό κόστος για τις γαλακτοβιομηχανίες γύρω στο 6%. Δεν μπορεί ο καταναλωτής να πληρώνει άμεσα το γάλα αλλά το σούπερ μάρκετ να πληρώνει με τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Αυτή η οικονομική «ασφυξία» μετακυλίεται από τις γαλακτοβιομηχανίες στους παραγωγούς και τους υπόλοιπους προμηθευτές. Μέχρι πρόσφατα οι γαλακτοβιομηχανίες πλήρωναν το γάλα στους αγελαδοτρόφους με καθυστέρηση ενός μήνα. Σήμερα έχουμε γαλακτοβιομηχανίες που πληρώνουν με καθυστέρηση ακόμη και έξι μηνών. Το πρόβλημα στην αγορά αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΜΕΒΓΑΛ». 

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.