Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Τα προβλήματα στις πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης αναδεικνύουν τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος υποβολής και επεξεργασίας των Δηλώσεων.

Με τα συνήθη προβλήματα έγινε και φέτος η πληρωμή της προκαταβολής του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες. Να σημειώσουμε ότι για την Π.Ε. Πρέβεζας ο κύριος όγκος των Αιτήσεων έγινε μέσω της ΕΑΣ Θεσπρωτίας (για την ακρίβεια της Συνεταιριστικής Επιχείρησης "ΕΣΠΕΡΙΣ Α.Ε.) που ήταν ο πιστοποιημένος φορέας για την περιοχή. 
 Η Περιφέρεια Ηπείρου άργησε να μπεί στο "παιχνίδι", τελικά πιστοποιήθηκε την τελευταία στιγμή (κατόπιν ενστάσεως) και συγκέντρωσε μικρό μόνο ποσοστό των αιτήσεων. Θεωρούμε καταρχήν θετικό το γεγονός ότι ένας δημόσιος Οργανισμός, και μάλιστα ΟΤΑ, ενδιαφέρθηκε να πιστοποιηθεί ως φορέας, αλλά η όλη προσπάθεια ήταν κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για την προετοιμασία και το στήσιμό της. Πάντως πιστεύουμε ότι με καλύτερη προετοιμασία και με την κατάλληλη υποδομή, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο σύστημα υποβολής και επεξεργασίας των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης. 
 Το φετινό "τσεκ" έχει υποστεί ένα "κούρεμα" της τάξης του 8% κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι, λόγω της εφαρμογής του συστήματος της σταδιακής μείωσης των δικαιωμάτων. Γιαυτό οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να παραξενεύονται εάν τα ποσά που βλέπουν στους λογαριασμούς τους είναι ελαφρά μειωμένα από αυτά που περίμεναν. 
 Από κει και πέρα όμως πολλά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια το πολύπαθο σύστημα του ΟΣΔΕ παραμένουν και φέτος. Το μεγάλο "αγκάθι" είναι το πρόβλημα με τους βοσκότοπους. Χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων που δηλώνονται ως βοσκότοποι είναι "μη επιλέξιμα" για το σύστημα (για διάφορους λόγους) και απορρίπτονται. Πρόσφατα (25/11) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνάντηση που είχε με τους κτηνοτρόφους, δήλωσε ότι θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα των βοσκοτόπων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καρασμάνης, θα ενταχθούν ως επιλέξιμες για ενίσχυση, οι φρυγανώδεις, οι ποώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εάν δεν γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις, του χρόνου το πρόβλημα των βοσκοτόπων θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού οι Δήμοι θα κληθούν πλέον να χορηγούν στον κάθε κτηνοτρόφο χωριστά, οριοθετημένη ατομική έκταση βοσκότοπου. 
Πέρα όμως από τους βοσκότοπους και την κτηνοτροφία, συνεχίστηκαν και φέτος τα γνωστά προβλήματα και με τις υπόλοιπες καλλιέργειες, με παραγωγούς που είδαν τα αγροτεμάχιά τους να βγαίνουν "μη επιλέξιμα" για διάφορους λόγους (αλληλοεπικάλυψη αγροτεμαχίων, λάθος ψηφιοποίηση και χωροθέτηση, ελλιπή δικαιολογητικά κλπ.). 
 Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια (μέσω των φορέων πιστοποίησης) να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε οι παραγωγοί αυτοί να πληρωθούν κανονικά μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, που έχει θέσει το ΥΠΑΑΤ το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση της φετινής Ενιαίας, μαζί με την Εξισωτική του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.