Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Εκτεταμένη λαθροχειρία με διαστάσεις σκανδάλου καταγγέλουν κτηνοτρόφοι για τα βοσκοτόπια και τις "λειψές" πληρωμές.

Διαστάσεις σκανδάλου φαίνεται να παίρνει η υπόθεση με τα "κλεμμένα" βοσκοτόπια την οποία ανέδειξαν τις τελευταίες μέρες σύλλογοι κτηνοτρόφων από τη Θεσσαλία κυρίως, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. 
 Αφορµή αποτέλεσαν οι προεκλογικές περιοδείες τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στη Λάρισα, που προσπάθησαν να «διευθετήσουν» την κατάσταση και να ικανοποιήσουν τους δυσαρεστηµένους «ψηφοφόρους» οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα για τις σοβαρές περικοπές στα ποσά των ενισχύσεων που έβλεπαν στους λογαριασμούς τους. 
  Το κουβάρι ξετύλιξαν οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Κρεατοπαραγωγής του νοµού, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε µε τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ τη ∆ευτέρα 5 Ιανουαρίου, η οποία συγκλήθηκε µε εντολή Σαµαρά. Κύριο θέµα της εν λόγω σύσκεψης ήταν οι απλήρωτοι κτηνοτρόφοι και τα προβλήµατα µε τα επιλέξιµα βοσκοτόπια. Παίρνοντας το λόγο, κάθε κτηνοτρόφος έφερνε το δικό του παράδειγµα, σε µια προσπάθεια να βγει µια άκρη.
 Σε συγκεκριµένα παραδείγµατα, βάσει ΑΦΜ του παραγωγού, οι απαντήσεις των «υποψιασµένων» διοικούντων του ΟΠΕΚΕΠΕ που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη εστίαζαν σε λειψά δικαιολογητικά, τα οποία άµα την κατάθεσή τους, θα εξασφάλιζαν και την πληρωµή των δικαιούχων, τόνιζαν. Ένα µητρώο απογραφής που δεν είχε προσκοµιστεί, µια ψηφιοποίηση που δεν είχε γίνει και µια δήλωση ως εξωγεωργικό εισόδηµα παραγωγού ήταν κάποιες από τις αιτίες για τις «κουτσουρεµένες» πληρωµές, όπως αναφέρθηκε.  
 Ζητούµενο, όπως τελικά διαπίστωσαν οι κτηνοτρόφοι, ήταν να τελειώσει όπως όπως η σύσκεψη, µε τη διαβεβαίωση ότι όποιος προσκοµίσει τα απαραίτητα συµπληρωµατικά χαρτιά θα συµπεριληφθεί στην επόµενη πληρωµή. Μάλιστα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόµενο να υπάρξει µια ενδιάµεση ταµειακή διευκόλυνση σε όσους κτηνοτρόφους δεν είχαν πλήρη δικαιολογητικά, σε µια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύµατα, ενόψει των εκλογών, κίνηση την οποία δεν έχουν αποφασίσει αν θα αποδεχτούν οι παραγωγοί. 
 Ωστόσο, την µήνιν των κτηνοτρόφων προκάλεσε τελικά η διασταύρωση των στοιχείων µε τους αρµόδιους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως διαπιστώθηκε, σε καµία σχεδόν περίπτωση το πρόβληµα στην πληρωµή δεν αφορούσε λειψά δικαιολογητικά, ενώ αντίθετα βγήκε στην επιφάνεια ότι είχαν χαθεί τεράστιες εκτάσεις από χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφους, τις οποίες για χρόνια αξιοποιούσαν και δήλωναν ως βοσκήσιµες γαίες στην Πίνδο και σε άλλους ορεινούς όγκους της χώρας. 
  Σκαλίζοντας το θέµα, µε αφορµή την αγανάκτηση τους για τις λειψές πληρωµές στην εξισωτική και το τσεκ, οι αιγοπροβατροτρόφοι κατάφεραν να φτάσουν πίσω στην αρχή «του κακού», ανακαλύπτοντας τις χαµένες δηµόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις βοσκήσιµης γης σε µεγάλους ορεινούς όγκους της χώρας. Σύµφωνα µε το καθεστώς, όπως αυτό ίσχυε, στους δικαιούχους της εξισωτικής αποζηµίωσης συγκαταλέγονται 4 κατηγορίες κτηνοτρόφων: οι παλιοί αιγοπροβατοτρόφοι, οι βοοτρόφοι κρεατοπαραγωγής, οι πεδινοί κτηνοτρόφοι και όσοι κατέχουν νέες µονάδες και οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής. Αρχικά ωφεληµένοι µε το παλιό σύστηµα φαίνεται πως ήταν οι αιγοπροβατοτρόφοι, κατάσταση όµως η οποία από το 2013 ενόψει της πλήρους εκτατικοποίησης των δικαιωµάτων, αρχίζει να αλλάζει. Με τα νέα δεδοµένα, οι µεγάλοι επιχειρηµατίες του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας έσπευσαν να δεσµεύσουν βοσκοτόπια προκειµένου να εξασφαλίσουν περισσότερα δικαιώµατα και κατά συνέπεια και τις πολυπόθητες κοινοτικές επιδοτήσεις. Όπως αποδεικνύεται, για να δικαιολογήσουν τις δικές τους βοσκήσιµες εκτάσεις, πήραν µεγάλο κοµµάτι από τους παλιούς αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι έµειναν ξεκρέµαστοι, αφού ελλείψει επίσηµων αντιγράφων χαρτογραφικών βρέθηκαν εν µία νυκτί χωρίς τις απαραίτητες επιλέξιµες εκτάσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων τους. 
Μετά από όλα αυτά ο Πανθεσσαλικός Σύλλλογος Κτηνοτρόφων απειλεί με μηνυτήρια αναφορά αν δεν καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις με βάση την πληρωμή του 2012 και δεν τακτοποιηθεί το θέμα με τα βοσκοτόπια.
  Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την άλλη, με ανακοίνωσή τους δίνουν "διορία" μέχρι αύριο 16 Ιανουαρίου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να τηρήσουν τις διαβεβαιώσεις τους και να προχωρήσουν στην καταβολή των οφειλόµενων αποζηµιώσεών τους. Σε άλλη περίπτωση, διαµηνύουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, και µάλιστα πριν τις εκλογές. 

Εκτεταμένο ρεπορτάζ για το θέμα δημοσίευσε η εφημερίδα Agrenda  στο τελευταίο φύλλο της (11 Ιανουαρίου) ενώ έχει "ανέβει" και στον ιστότοπο www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.