Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σε συρρίκνωση οδηγείται τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία στην Ήπειρο.

Σε συρρίκνωση οδηγείται τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία της Ηπείρου ένας κλάδος ο οποίος αποτελούσε για αιώνες πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν την τελευταία πενταετία η παραγωγή γάλακτος στην περιοχή της Ηπείρου έχει μειωθεί θεαματικά. Την γαλακτοκομική περίοδο 2012-2013 η μείωση ξεπέρασε το 20% ενώ το διάστημα 2013 – 2014 η παραγωγή γάλακτος ήταν λιγότερη κατά 30% και στα Γιάννενα ακόμη και...40%. 
 Η περιοχή της Πρέβεζας παρότι επίσης έχει δεχθεί πλήγμα από την συρρίκνωση της κτηνοτροφίας «κρατά» ένα ικανοποιητικό ποσοστό παραγωγής γάλακτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα παράγονται καθημερινά περίπου 17 τόνοι γάλακτος όταν πριν από μια πενταετία η ποσότητα αυτή ανέρχονταν στους 25 τόνους. Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει να υποστηριχθεί από την πολιτεία αφού σε διαφορετική περίπτωση όπως τονίζουν οι παραγωγοί, θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα. 
Η παραπάνω είδηση, που προέρχεται από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο epirusgate, έρχεται να επιβεβαιώσει με δραματικό τρόπο τη γενική αίσθηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για την τραγική κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο. Η οικονομική στενότητα λόγω της κρίσης, έχει οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε κάν τα στοιχειώδη για την σωστή διατροφή των ζώων τους. Εικόνες με υποσιτισμένα κοπάδια είναι πλέον συνηθισμένες για όσους κυκλοφορούν στην ύπαιθρο. 
Στην Ήπειρο, επιπλέον, η πώληση της "ΔΩΔΩΝΗ" και η συνεπαγόμενη μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα (όπως είχαμε γράψει και παλιότερα), έχει οδηγήσει στην ...πόρτα της εξόδου πολλούς παραγωγούς, που απογοητευμένοι πωλούν τα ζώα τους και εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία ως ασύμφορη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.