Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΠΑΣΕΓΕΣ και νέα ΚΑΠ : Καλή η κριτική κύριοι συνεταιριστές αλλά ακόμα καλύτερη η αυτοκριτική.

Πλήθος αγροτών και κυρίως κτηνοτρόφων παρευρέθηκε στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε χθές (1-4-2015) η ΠΑΣΕΓΕΣ με το Συνεταιρισμό Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα. Η βασική ερώτηση που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι ποιες θα είναι οι επιδοτήσεις με τη νέα ΚΑΠ. Αυτή παραμένει αναπάντητη ιδίως για τους κτηνοτρόφους, αφού εξαρτάται τόσο από την έκταση των βοσκοτόπων που θα δηλώσουν οι ίδιοι (ιδιωτική και δημόσια) όσο και από τη συνολική επιλέξιμη έκταση. Οι δημόσιοι-κοινοτικοί βοσκότοποι φαίνεται ότι είναι μια από τις αμαρτίες των παλιών ΚΑΠ που θα ακολουθήσουν και την καινούργια. Για τη φυτική παραγωγή ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων μπορεί να προσεγγιστεί αλλά πρέπει να εξατομικευτεί γιατί κάθε δικαιούχος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι έφυγαν χωρίς απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, ενώ για κανέναν δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί τους άξονες και τις τεχνικές λεπτομέρειες της νέας ΚΑΠ μέσα από μια ημερίδα. 
 Από την άλλη η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ έκρινε και κατέκρινε τους πάντες (κυβερνήσεις, υπουργεία, γεωτεχνικούς μελετητές, τράπεζες) με ιδιαίτερη ευκολία και υποστήριξε ότι το συνεταιριστικό κίνημα συκοφαντείται και διαβάλλεται. Σχόλια που θεωρούμε ότι έπρεπε να αποφύγουν, αφού οι συγκεκριμένες περιοδείες γίνονται με κοινοτική χρηματοδότηση για ενημέρωση σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και όχι για φτηνή προπαγάνδα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η ιστοσελίδα που είναι υποχρεωμένοι να στήσουν για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, και για την οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτή τη στιγμή "άδειο πουκάμισο", αφού οι τρεις βασικοί σύνδεσμοι που έχει στην αρχική σελίδα (ΚΑΠ 2014-2020, ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ) απλά δεν υπάρχουν. (Και για του λόγου το αληθές: http://www.startcap.gr/)
 Επιπλέον, δεν έδειξαν καμιά διάθεση αυτοκριτικής και δεν ειπώθηκε λέξη για τους συνεταιρισμούς σφραγίδες που ψήφιζαν και συντηρούσαν τους ημετέρους Προέδρους στην εξουσία, όπως και για τις συνεταιριστικές οργανώσεις που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, αφήνοντας απλήρωτους αγρότες, εργαζομένους, προμηθευτές και γενικά τις τοπικές κοινωνίες σε μια δραματική οικονομική συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.