Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Βαγγέλης Νάνος: "Μετατρέπουν το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας σε μηχανισμό προπαγάνδισης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα."

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας Βαγγέλης Νάνος, μας έστειλε επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε ολόκληρη, στα πλαίσια της πάγιας τακτικής που έχουμε εφαρμόσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ιστολογίου, για την ελεύθερη έκφραση των απόψεων όλων των μελών του Συλλόγου μας:


ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. 
 
Με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η καταβολή των επιδοτήσεων ξεκινάει με περικοπή 25% και σταδιακά το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων θα αυξάνεται. Έτσι 350.000 μικροί παραγωγοί πετάγονται έξω από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούν να πάρουν ούτε την ενιαία ενίσχυση. 
  Την ίδια στιγμή όμως με απόφαση η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φρόντισε να εξασφαλίσει επιδοτήσεις για την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία θα παραμείνει πρωταθλητής των επιδοτήσεων, και να κλείσει το μάτι στα κάθε μορφής νομικά πρόσωπα (εταιρείες, τράπεζες κ.λπ.) που- μολονότι αποκλείονται (εικονικά) από τις επιδοτήσεις- θα μπορέσουν, όπως γνωρίζουν πολύ καλά, να συνεχίσουν να τις εισπράττουν ενοικιάζοντας σε φυσικά πρόσωπα τις εκτάσεις τους. Μια πολιτική με την οποία δεν δείχνει καμιά διάθεση να συγκρουστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
  Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2006-2013 κατάφερε να διαλύσει την παραγωγή καπνού και ζάχαρης στην Ελλάδα και να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην παραγωγή ελαιολάδου και βαμβακιού, να προχωρήσει σε διάλυση των συνεταιρισμών, σε ιδιωτικοποιήσεις (πχ ΔΩΔΩΝΗ) με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας. Η νέα ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τις εμπορικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να επιφέρει νέο πλήγμα στους κλάδους της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας και της κτηνοτροφίας αλλά και αλλού. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.  
 Τι στάση κρατούν οι παραγωγικοί φορείς και οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι σ’ αυτές τις φοβερές εξελίξεις; Η θλιβερή ΠΑΣΕΓΕΣ πανηγυρίζει πως τάχα «υιοθετήθηκαν πολλές από τις προτάσεις της». Στεναχωριέται που δεν υιοθετήθηκε η εντελώς ισοπεδωτική πρότασή της που μετέτρεπε την χώρα σε μια ενιαία περιφέρεια. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είπε ούτε μια κουβέντα για την νέα αντιδραστική ΚΑΠ και σήμερα συμβάλλει με τους μηχανισμούς που ελέγχει (πχ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) στην εφαρμογή της. Η νέα κυβέρνηση και ειδικά το κόμμα στο οποίο ανήκει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου έλεγε ότι θα αναθεωρήσει την ΚΑΠ. Μια λογική που κινείται στα όρια του αστείου. Πως αλήθεια θα το κάνει; Θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα πείσει τις βόρειες χώρες να δώσουν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες του νότου; Θα πείσει τις πολυεθνικές πως δεν είναι δίκαιο να λειτουργούν ληστρικά σε βάρος των αγροτών; 
 Κανένας παραγωγός να μην έχει αυταπάτες πως ο ίδιος θα καταφέρει να μην χάσει τις επιδοτήσεις που έπαιρνε. Η ΚΑΠ σχεδιάστηκε ακριβώς για να κερδίζουν οι πολυεθνικές, οι εταιρείες συμβούλων, οι πιστοποιητικές εταιρείες, οι χημικές βιομηχανίες που παράγουν γενετικό υλικό, φάρμακα και λιπάσματα. 
 Η ΚΑΠ δεν αναθεωρείται, δεν μεταρρυθμίζεται. Η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι η ανατροπή της. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες πρέπει να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο με τους γεωτεχνικούς. Να βάλουν ως άμεσο στόχο την ανατροπή της ΚΑΠ σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο οργανωμένος αγροτικός πληθυσμός έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πως μπορεί να εξασφαλίσει την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων για το λαό σε υπερεπαρκείς ποσότητες. Η ανατροπή της ΚΑΠ είναι απολύτως απαραίτητη και η συνολική ρήξη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ είναι αναγκαία και για να αποτραπεί το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια. 
 Με βάση αυτή τη λογική θεωρώ απαράδεκτη τη τακτική μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας (ειδικά του προέδρου και δύο μελών του ΔΣ, μελών του ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίοι χωρίς καμία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου συνδιοργανώνουν ημερίδες στη περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας προπαγανδίζοντας την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ χρησιμοποιώντας το σύλλογο γεωπόνων και μετατρέποντας τον σε μηχανισμό προπαγάνδισης της πολιτικής του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 Στη τελευταία μάλιστα γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου – Νήσων καταψήφισαν την απόφαση της συνέλευσης του συλλόγου γεωπόνων Πρέβεζας για αναστολή του μέτρου της συνταγογράφησης και έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση, μια απόφαση την οποία την είχαν υπερψηφίσει μια εβδομάδα πριν στη συνέλευση του συλλόγου !!! 
 Στην ίδια συνέλευση απόρριψαν ψήφισμα για την καταδίκη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε με αιτιολογία την μη έγκαιρη ενημέρωση του σώματος, προτείνοντας την οργάνωση μιας νέας συνέλευσης με θέμα την ΚΑΠ. Την ίδια ώρα όμως συμμετέχουν και συνδιοργανώνουν ημερίδες για την ΚΑΠ ως εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου διατυπώνοντας θέση, ενώ στη Γενική Συνέλευση του ΓΕΩΤΕΕ δεν το θεώρησαν πρέπον…. . 
  Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ που συμμετέχουν σε αυτές τις «ημερίδες ενημέρωσης» έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις αλλά αυτό πρέπει να γίνεται μετά από συζήτηση στο ΔΣ για το περιεχόμενο της παρέμβασης. Εάν θέλουν λοιπόν να συμβάλλουν σε ένα κλίμα αποδοχής της νέας ληστρικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν την επαγγελματική ή κομματική τους ιδιότητα ή την θέση τους στο κρατικό μηχανισμό ή με την ιδιότητά τους στο ΔΣ, χωρίς να χρησιμοποιούν το σύλλογο ως συνδιοργανωτή ή συνεργάτη, εκτός και αν θεωρούν ότι υπάρχει κάποια δεδομένη πλειοψηφία στο σύλλογο η οποία συναινεί σε αυτή τους τη τακτική. 
 Με αυτή τους τη στάση θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις ενωτικές και δημοκρατικές διαδικασίες που έχει κατακτήσει ο σύλλογος μας τα τελευταία χρόνια. 
 Καλώ τα μέλη του συλλόγου μας, ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το πολιτικό περιεχόμενο της αντίθεσης μου στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε και την πολιτική της κυβέρνησης, να αντισταθούν στη μετατροπή του συλλόγου σε κρατικό παραμάγαζο δημοσίων σχέσεων-προσωπικής προβολής και να καταδικάσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Καλώ το συγκεκριμένους συναδέλφους του ΔΣ να αναθεωρήσουν τη στάση τους. 

Νάνος Βαγγέλης 
Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γεωπόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.