Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας καταγγέλει αλόγιστη κοπή δέντρων με προφανή στόχο την ξυλεία.




Τις παραπάνω φωτογραφίες μας έστειλε συνάδελφος και μέλος της Περιβαλλοντικής Εταιρείας Πρέβεζας και είναι εύγλωττες για κάποιες "παρεμβάσεις" που έχουν γίνει κατά καιρούς από "αρμόδιους" αλλά και από ιδιώτες σε βάρος του αστικού πράσινου, στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας. Η αλόγιστη κοπή δέντρων αλλά και τα επιλεκτικώς "αυστηρά" κλαδέματα, είναι συνηθισμένη τακτική δυστυχώς τον τελευταίο καιρό, με προφανή στόχο την ξυλεία! 
 Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η επιστολή που απέστειλε πρόσφατα προς τους αρμόδιους φορείς (Υ.ΕΘ.Α., Δασαρχείο, Δήμο) και κοινοποίησε στα ΜΜΕ η Π.Ε.Π., στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής:

 Η παρέμβασή μας αυτή γίνεται λόγω: 
 1. Της απογύμνωσης (το 2014) του στρατοπέδου Παπαγεωργίου στην περιοχή «Βαθύ», μιας από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης, όπου κόπηκαν σύρριζα τεράστια δένδρα και ενετικές ελιές (η απαγόρευση φωτογράφησης του στρατοπέδου έγινε σεβαστή και δεν έχουμε φωτογραφίες). 
 2. Των πρόσφατων δημοσιευμάτων που εμφανίζουν τις στρατιωτικές αρχές να ζητούν την κοπή 42 δένδρων από στρατόπεδα της Πρέβεζας (23-3-2015 www.atpreveza.gr). 
 3. Των επανειλημμένων κρουσμάτων βεβιασμένης, θα λέγαμε άφρονος κοπής δένδρων (από τοπικούς «αρμοδίους») στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, με σοβαρές επιπτώσεις στο αστικό περιβάλλον και την αισθητική της πόλης. Οι εικόνες μαρτυρούν την ποιότητα των παρεμβάσεων σε τρεις ιστορικής σημασίας τοποθεσίες, το «Κουντρί», τη «Μαργαρώνα» και την «Πλατεία Ελευθερίας». 
4. Μιας ανησυχητικής ροπής των τοπικών αρχών προς το «συγύρισμα», η οποία θα ευχόμασταν να ήταν γενικευμένη και πολυδιάστατη (…αλλά δεν είναι)! 
Τολμούμε να εκφράσουμε δημόσια την ανησυχία των πολιτών της Πρέβεζας, ότι κάποιοι ενδέχεται να έχουν βάλει στόχο την ξυλεία! 
Επισημαίνουμε πως αυτό που χρειάζεται το αστικό πράσινο είναι περιποίηση (κλαδέματα κλπ) ώστε να διατηρείται σε εύρωστη και αποδεκτή κατάσταση, ενώ οι όποιες εργασίες θα πρέπει να γίνονται σύννομα και με την επίβλεψη γεωτεχνικού. 

Να θυμίσουμε τέλος ότι ανάλογες ανησυχίες είχαμε εκφράσει παλιότερα και εμείς σαν Σύλλογος με αφορμή κάποιες υπερβολικές "περιποιήσεις" δέντρων από το Δήμο Πρέβεζας, που προφανώς δεν αποσκοπούσαν στον καλλωπισμό και την ορθή διαχείριση του πρασίνου αλλά στην λήψη της (πολύτιμης σε εποχές κρίσης) ξυλείας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.