Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ανησυχητική η εξάπλωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα στη Νότια Ιταλία. Άμεσος ο κίνδυνος για την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν από τη γειτονική Ιταλία σχετικά με την εξάπλωση του επικίνδυνου βακτηρίου Xylella fastidiosa που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα. Στο θέμα του βακτηρίου και της ζημιάς που προκαλεί είχαμε αναφερθεί αναλυτικά σε άρθρο μας πριν από ένα χρόνο περίπου. 
 Το βακτήριο έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές με νεκρώσεις ελαιοδέντρων στην περιοχή του Λέτσε της Νότιας Ιταλίας (κάποιοι υπολογισμοί κάνουν λόγο μέχρι και για ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα που έχουν πιθανόν προσβληθεί). Πληροφορούμαστε ότι οι φυτοϋγειονομικές αρχές της γειτονικής χώρας, με πρόσφατο έγγραφό τους ενημέρωσαν τις αντίστοιχες αρχές της Ελλάδας ότι: 
 1. πέντε νέες εστίες προσβολής εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια της Απουλίας. 
 2. Τρία νέα είδη βρέθηκαν να αποτελούν ξενιστές του επικίνδυνου βακτηρίου τα Rosmarinus officinalis (Δεντρολίβανο), Myrtus communis (Μυρτιά) και Rhamnus alaternus (Ράμνος, καλλωπιστικός θάμνος με ευρεία χρήση στην κηποτεχνία) . Το ανησυχητικό που προκύπτει από το ιταλικό έγγραφο είναι ότι κάποιες από τις νέες εστίες βρίσκονται εκτός της οριοθετημένης περιοχής, καθώς η ασθένεια φαίνεται να επεκτείνεται βοριότερα προς την περιοχή του Πρίντεζι. 
 Εν τω μεταξύ, την επιβολή μποϊκοτάζ απέναντι στο ιταλικό ελαιόλαδο ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Stéphane Le Foll, καθώς η Ιταλία δεν φαίνεται να αποδέχεται την λύση που προβλέπει την εκρίζωση των προσβεβλημένων ελαιοδέντρων από την Xylella fastidiosa, στην περιοχή της Απουλίας.  
 Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί της Απουλίας αρνούνται να ξεριζώσουν τα ελαιόδεντρά τους, μερικά από τα οποία είναι αιωνόβια, καθώς θεωρούν ότι η λύση αυτή στην πραγματικότητα δεν αποτρέπει την εξάπλωση του βακτηρίου εφόσον τα δέντρα μπορούν να είναι και ασυμπτωματικά μολυσμένα. «Αντί για την εκρίζωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επενδύσει στην έρευνα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου», λένε χαρακτηριστικά. (Δείτε εδώ ολόκληρη την είδηση). 
 Χαρακτηριστική της ανησυχίας που έχει προκαλέσει το θέμα και στην Ελλάδα είναι και η σύσκεψη που έγινε προχθές 6 Απριλίου, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου. Στη διάρκεια της σύσκεψης περιγράφησαν και αξιολογήθηκαν τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη παρθεί από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, σε εφαρμογή της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας. Παράλληλα αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα ενημέρωσης των αγροτών και όσων εμπορεύονται δενδρύλλια, την ενεργοποίηση πρωτοβουλιών της περιφέρειας Ιονίων νήσων, των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα σύνορα της περιφέρειας καθώς και των γειτονικών περιφερειών, Ηπείρου και Αλβανίας (Δείτε την είδηση εδώ). 
 Να επισημάνουμε πάντως ότι ο κίνδυνος και για την Ήπειρο είναι άμεσος, με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αποτελεί στην ουσία "ανοιχτή πόρτα" για την είσοδο της ασθένειας, καθώς είναι αδύνατος (και νομικά αλλά και πρακτικά) ο έλεγχος των δενδρυλλίων που μπαίνουν από την Ιταλία. Η διακίνηση φυτών από την Ιταλία αποτελεί ενδοκοινοτικό εμπόριο και είναι πρακτικά ελεύθερη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μόνιμος φυτοϋγειονομικός σταθμός στην Ηγουμενίτσα να ελέγχει τις εισαγωγές φυτών, μόνο τυχαία και συνήθως "κατόπιν εορτής" μπορούν οι αρμόδιες φυτοϋγειονομικές αρχές της χώρας μας να εντοπίσουν παρτίδες ύποπτων δενδρυλλίων προερχόμενων από τις μολυσμένες περιοχές. Εξάλλου το γεγονός ότι η ασθένεια έχει βρεθεί να προσβάλλει και μεγάλο αριθμό άλλων ειδών πλήν της ελιάς, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, καθώς δεν αποκλείεται να μπει στην Ελλάδα και με κάποια παρτίδα καλλωπιστικών ή άλλων φυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.