Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα από την τραπεζική αργία. Στον "αέρα" και το πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Πρέβεζα.

Με την Ελλάδα να ζεί πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω της τραπεζικής αργίας και του επικείμενου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, θα προσπαθήσουμε από το βήμα αυτό του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, να συνεχίσουμε την ενημέρωση των αναγνωστών μας, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. 

 Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα το κλείσιμο των τραπεζών, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ όλων των ιστοσελίδων αγροτικής ενημέρωσης:

-Τα πρώτα "καμπανάκια" χτύπησαν για τους παραγωγούς σιτηρών καθώς οι οικονομικές εξελίξεις συνέβησαν σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη το αλώνισμα σκληρού και μαλακού σιταριού αλλά και η συγκομιδή πολλών φρούτων. Έτσι τα πράγματα γίνονται δύσκολα αφού δεν είναι δυνατή η ανάληψη των απαραίτητων χρημάτων (δεδομένου του ορίου των 60 ευρώ) από τα ΑΤΜ για τον εφοδιασμό των αλωνιστικών μηχανών με καύσιμα ή την πληρωμή των εργατών. 

-Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι από το κλείσιμο των τραπεζών. Δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους ούτε κτηνιατρικά φάρμακα. Επίσης πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με την παραγωγή ζωοτροφών, αφού οι υπόλοιπες πρώτες ύλες για την παραγωγή τους είναι εισαγόμενες. Όμως αν παραμείνουν για πολλές ημέρες κλειστές οι τράπεζες, τότε φοβούνται ότι η μείωση της κατανάλωσης θα είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ακόμη και στην απορρόφηση της παραγωγής τους.  

-Μετ' εμποδίων πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες η τροφοδοσία της αγοράς με λιπάσματα καθώς οι τραπεζικοί περιορισμοί έχουν «παγώσει» τις εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και έτοιμων προϊόντων με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα λιγοστά αποθέματα που διαθέτουν. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί για μια ακόμα εβδομάδα ο ιδιότυπος «οικονομικός αποκλεισμός» της χώρας οι πρώτες ελλείψεις σε προϊόντα θρέψης θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Προς το παρόν, εκτός από τα στοκ, την κατάσταση «σώζει» η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων αφού η μεγάλη μάζα των αγροτών αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αγορές με μετρητά που είναι και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο κινείται αυτή τη στιγμή το δίκτυο. 

-Εν τω μεταξύ, για να πάμε και στα καθ' ημάς, "στον αέρα" βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας, καθώς οι οικονομικές εξελίξεις με το κλείσιμο των τραπεζών συνέπεσαν με μία φάση πολύ ευαίσθητη για την ομαλή έναρξη του προγράμματος. Έτσι λοιπόν από τη μία το Περιφερειακό Συμβούλιο της 29-6-2015 από το οποίο θα περνούσε η τροποποίηση προϋπολογισμού, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία για την πρόσληψη τομεαρχών (γεωπόνων) αναβλήθηκε επ' αόριστον. Από την άλλη το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η υπογραφή των συμβάσεων με τους εργολάβους η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν λόγω της τραπεζικής αργίας και της μη έκδοσης των σχετικών εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες. 
Έτσι αυτή τη στιγμή κανένας δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν και πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, ή αν υπάρχει περίπτωση να ματαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.