Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Τέλος από το 2016 στην επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου.

Χωρίς, όπως αναμενόταν, καμία νύξη γύρω από τις επικείμενες αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος –σ.σ. το ζήτημα μετατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το Δεκέμβριο- και με την «υπενθύμιση» ότι από τον Οκτώβριο του 2016 καταργείται η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων.
Παράλληλα, στο κομμάτι με τις ενεργειακές ρυθμίσεις –που καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου- δίνεται παράταση δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης του νόμου στους  παραγωγούς με φωτοβολταϊκά για την υποβολή της δήλωσης διατήρησης ή μη της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη (εφόσον δεν το έχουν πράξει ήδη).
Όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, στο κείμενο διευκρινίζονται τα εξής:
Ο ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία αυξάνεται από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο νέος συντελεστής ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. Από αυτή την ημερομηνία και μετά η απαλλαγή θα καταργηθεί πλήρως καθώς ο φόρος θα ανέλθει στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρα.
Πηγή: www.agronews.gr

Σχόλιο δικό μας: Ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να φορολογούνται οι αγρότες είναι ένα ζήτημα που σηκώνει πολλή κουβέντα και πάνω στο οποίο μπορούν να ειπωθούν πολλά. Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση κάποιων "προνομίων" που απολάμβαναν έως τώρα, όπως είναι η επιδότηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο και μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας είναι ότι η οικονομική επιβάρυνση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από όλα αυτά τα μέτρα θα είναι τεράστια, και μάλιστα μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει χιλιάδες εκμεταλλεύσεις σε οικονομικό αδιέξοδο. 
Αναφέρουμε πρόχειρα τα μέτρα τα οποία είτε έχουν ψηφιστεί είτε σχεδιάζονται το τελευταίο διάστημα για τους αγρότες:
-Φορολόγηση βάσει συστήματος εσόδων-εξόδων
-Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος.
-Αύξηση της προκαταβολής φόρου.
-Αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.
-Αύξηση (έως και τριπλασιασμός) των εισφορών του ΟΓΑ.
-Αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και σταδιακή κατάργηση της επιδότησης.
Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει (ίσως) άλλο προηγούμενο όπου μία επαγγελματική τάξη να καλείται να πληρώσει έναν τόσο "βαρύ λογαριασμό" σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη, καθώς κάποια από τα μέτρα αυτά είναι ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού, όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.