Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης και την παράταση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών προς ΟΓΑ.

Μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν από την πλευρά των αγροτών μετά το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του ΥπΑΑΤ ότι θα γίνει πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης (ποσοστό 90%) μέχρι την Παρασκευή (4/12),στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί πρώτα η κατανομή των προσωρινών δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει αυτή την εβδομάδα (30/11-4/12). Ερωτηματικά όμως προκαλεί και η «προφορική» παράταση στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, που ανακοίνωσε ο Υπουργός από το βήμα της Βουλής. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΟΓΑ την Δευτέρα (30/11), ώστε να πάρει μια τέτοια απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την πληρωμή από τους αγρότες των ασφαλιστικών εισφορών τους προς τον ΟΓΑ λήγει σήμερα 30 Νοεμβρίου. Η εβδομάδα αυτή επομένως είναι κρίσιμη για το αν επιβεβαιώσει ή αν διαψεύσει τις υποσχέσεις του Υπουργού προς τους αγρότες.
«Είχα μια συνεννόηση χθες με τον Πρόεδρο του ΟΓΑ, θα δοθεί σχετική παράταση και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη ότι τις προσεχείς άμεσα θα έλεγα ημέρες θα υπάρχει καταβολή των ενισχύσεων οπότε θα δοθεί η δυνατότητα για να τακτοποιηθούν αυτές οι οφειλές», αρκέστηκε να δηλώσει στη Βουλή ο Β. Αποστόλου.
Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες «ο υπουργός μπορεί να βγάλει οδηγία αλλά την απόφαση πρέπει να την ανακοινώσει ο ΟΓΑ. Όσοι έχουν υπογράψει Ανοικτό Δάνειο Αγροτών (ΑΔΑ) με την τράπεζα Πειραιώς γνωρίζουν ότι θα πρέπει να παραδώσουν εξόφληση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι την Τρίτη το πρωί η τράπεζα θα ζητά το χαρτί εξόφλησης από τον ΟΓΑ. Υπάρχουν πολλά διαδικαστικά προβλήματα που δεν λύνονται με μια δήλωση του Υπουργού».
Όσον αφορά τα προσωρινά δικαιώματα πολλοί φοβούνται ότι τους περιμένει πραγματικό σοκ, επειδή άλλα περιμένουν και άλλα θα δουν τα μάτια τους, με βάση τους κανόνες της νέας ΚΑΠ και την επεξεργασία των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις αρμόδιες αρχές να προσεγγίζουν με απλουστεύσεις τη σχετική διαδικασία, προκειμένου να προχωρήσει το πρώτο κύμα πληρωμών. Το σίγουρο είναι ότι οι πληρωμές θα γίνουν χωρίς να υπολογισθεί το λεγόμενο «πρασίνισμα», που αφορά το 30% της βασικής ενίσχυσης, επειδή προϋποθέτει μια σειρά από ταυτοποιήσεις, τις οποίες είναι αδύνατο να υποστηρίξει τώρα το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Στην ουσία ανακοινώθηκαν πληρωμές χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ», καταγγέλουν οι αγρότες και προσθέτουν: «κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί με τους περίπου 90.000 νεοεισερχόμενους αγρότες. Χωρίς προσωρινά δικαιώματα δεν μπορεί να γίνει καμιά πληρωμή. Το 2005, με επίσημη υπογραφή Μπασιάκου, έστειλε το Υπουργείο σε όλους επίσημα τα προσωρινά δικαιώματα. Όσοι διαφωνούσαν τότε μπορούσαν να κάνουν ένσταση. Τώρα φοβόμαστε ότι μας περιμένει μεγάλο αλαλούμ και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για ενστάσεις. Προσωρινά δικαιώματα μια ημέρα πριν την πληρωμή σημαίνει ότι οι ενστάσεις θα πάνε με την πληρωμή της εξόφληση, που αναμένεται κατά τον Φεβρουάριο».

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.