Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ποιες αλλαγές ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ στον τομέα της φυτοπροστασίας.

 Ο τρόπος που έχει περπατήσει στην πράξη το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων" φαίνεται ότι έχει προβληματίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εζετάζει πλέον σοβαρά την αναμόρφωσή του. Μόλις πριν από λίγες μέρες είχαμε γράψει για την αναστολή της εφαρμογής της συνταγογράφησης "μέχρι νεωτέρας" που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ. Όμως παράπονα και διαμαρτυρίες έχουνε εκφραστεί και για άλλες παραμέτρους του Εθνικού Σχεδίου όπως η Πιστοποίηση Ορθής Χρήσης μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ, οι εγκρίσεις για ερασιτεχνική χρήση ή για ήσσονος σημασίας καλλιέργειες, η ηλεκτρονική καταγραφή κλπ. 
Η παρακάτω είδηση δημοσιεύτηκε χθες (8/12) στον ιστότοπο www.agrotypos.gr και είναι χαρακτηριστική για τους προβληματισμούς και τον σχεδιασμό του Υπουργείου:
 
 Αλλαγές προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον τομέα της φυτοπροστασίας, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα (7/11) στέλεχος του υπουργείου, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ). Αλλάζει η εξέταση για το πιστοποιητικό χρήσης γεωργικών φαρμάκων. «Θα εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό σύστημα με την ευθύνη των ΔΑΟΚ, θα έχουν λόγο και τα ΚΕΚ αλλά η ευθύνη των εξετάσεων θα ανήκει κυρίως στις ΔΑΟΚ», τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, ενώ δεσμεύτηκε ότι το νέο ερωτηματολόγιο εξέτασης θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες μέρες. Επίσης αναμορφώνεται το σύστημα της συνταγογράφησης. Το υπουργείο θα ακολουθήσει μία ανά τρίμηνο αναθεώρηση της εφαρμογής της συνταγογράφησης (step by step), ώστε η ολοκλήρωσή της να γίνει μέχρι το Νοέμβρη του 2016. Ήδη είναι έτοιμη και θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα εξαιρεί από τη συνταγογράφηση τα δασικά και τα αρωματικά φυτά και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας.
Στο μεταξύ υπογράφτηκε η απόφαση και θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα που επιτρέπει να γίνονται απλές τροποποιήσεις στις χορηγήσεις εγκρίσεων των αδειών γεωργικών φαρμάκων χωρίς να παρεμβάλλεται το Μπενάκειο, μειώνοντας αρκετά τη γραφειοκρατία και το χρόνο που χρειάζονται αυτές οι τροποποιήσεις.
Το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους για τη χρήση και διάθεση φυτοπροστατευτικών σε ερασιτέχνες και εκτιμάται ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσει το θέμα.
Από το νέο έτος θα ανοίξει η κουβέντα για τις κατ’ εξαίρεση άδειες κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών. Το ΥπΑΑΤ εκτιμάει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει λυθεί το θέμα.
Επίσης από αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξει και το θέμα με τα ψεκαστικά μηχανήματα και οι τρόποι που θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου κανονισμού περί βαθμονόμησης, ελέγχων κ.λ.π.
«Στην ανάγκη να βρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα της ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ κ. Ιωάννης Διοκαράντος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «μάστιγα», όπως την χαρακτήρισε, της παράνομης διακίνησης των φυτοπροστατευτικών και ανακοίνωσε την συνεργασία που υπάρχει με τις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπισή της. Για τις χρήσεις ήσσονος σημασίας τόνισε ότι υπάρχουν κάποια κενά στη νομοθεσία. Για τις κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις ανέφερε ότι «ήταν θετική η ανταπόκριση του ΥπΑΑΤ στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.