Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αίτηση ΟΣΔΕ 2016 και ενημέρωση για την μεταβίβαση δικαιωμάτων.

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) 2016 πρέπει να υποβληθεί εμπρόθεσμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 16 Μαΐου 2016, όπως αναφέρει ενημερωτικός οδηγός που εξέδωσε ο Οργανισμός. Εκπρόθεσμη υποβολή γίνεται δεκτή μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016, αλλά για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστερημένης υποβολής, ο γεωργός χάνει 1% της ενίσχυσης για την οποία θα κριθεί δικαιούχος και 3% από την αξία των δικαιωμάτων που αιτείται να του χορηγηθούν. Μετά τις 10 Ιουνίου 2016 καμία αίτηση δε γίνεται δεκτή και καμία πληρωμή δεν καταβάλλεται. Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή ενοικίαση) θα εφαρμοστεί και φέτος παρακράτηση 20% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος. Η παρακράτηση αυτή δεν θα εφαρμοστεί σε περιπτώσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς. Οι μεταβιβάσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν, «αμέσως μετά τη χορήγηση των οριστικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης», τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. 
 Προκειμένου για οριστική μεταβίβαση, τα δικαιώματα μπορούν να μεταφερθούν (με πώληση ή οποιασδήποτε μορφής οριστική παραχώρηση). Για περιπτώσεις προσωρινής μεταβίβασης, τα δικαιώματα μπορούν να ενοικιαστούν (με τη λήξη της ενοικίασης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον κάτοχο, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια).  
 Ο γεωργός έχει δύο επιλογές για να υποβάλλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (πρώην ΟΣΔΕ) 
 Η πρώτη είναι να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των κατά τόπους πιστοποιημένων Φορέων υποβολής Α΄ ή Β΄ βαθμού της επιλογής του. 
 Η δεύτερη είναι να το κάνει μόνος του ή με τη βοήθεια κάποιου οικείου του που έχει πρόσβαση και ευχέρεια στη χρήση του διαδικτύου (internet), δωρεάν, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ (οn-line υποβολή), ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής της αίτησης του 2015. Σε αυτή την περίπτωση, ο γεωργός θα λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από την αρμόδια υπηρεσία (help - desk) του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε κάθε φάση υποβολής της αίτησής του διαδικτυακά. 
  Για την υποβολή της on-line αίτησης ο γεωργός ακολουθεί τα παρακάτω βήματα: 
 Εισέρχεται στην κεντρική σελίδα του διαδικτυακού τόπου www.opekepe.gr και επιλέγει κατά σειρά τους συνδέσμους: «Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης» => «Εγγραφή στην on-line εφαρμογή υποβολής ΕΑΕ https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2016/» => «Για άμεση χρήση της on-line εφαρμογής υποβολής ΕΑΕ 2016, πατήστε εδώ». 
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Με τη λήψη κωδικού πρόσβασης ΔΕΝ ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης. Ο κωδικός πρόσβασης κάθε χρήστη πρέπει να τηρείται σε ασφαλές μέρος και για μελλοντική χρήση. 
Γενικές ενέργειες αιτούντων γεωργών:
- Αν έχει υποβληθεί on-line η αίτηση 2015, πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση εγγραφής για την ΕΑΕ 2016. 
- Πρέπει να επιβεβαιώνεται η ορθότητα των σταθερών στοιχείων επικοινωνίας που είναι υποχρεωτικά (διεύθυνση, τηλέφωνο, κινητό, email). 
- Πρέπει να προσκομίζονται/επισυνάπτονται φωτοτυπία ταυτότητας, πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τράπεζας και φορολογικών εγγράφων (πχ. Ε1). 
- Για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης προσκομίζονται/επισυνάπτονται τα απαραίτητα παραστατικά (βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, πράσινο πιστοποιητικό κλπ.) 
- Καταγραφή όλων των επιδοτήσεων για τις οποίες είναι δυνατό να κριθούν δικαιούχοι (πχ. βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, ενίσχυση νέων γεωργών). 
- Ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών μεταβίβασης (αγορά / πώληση) δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της υποβολής της Ε.Α.Ε. 
- Ο γεωργός πρέπει να ελέγχει εάν τα συγκεντρωτικά στοιχεία των καλλιεργειών του εμφανίζονται σωστά στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. 
- Ο γεωργός πρέπει να ελέγχει εάν δηλώνει / ενεργοποιεί το σύνολο των δικαιωμάτων του βασικής ενίσχυσης. 
- Συνιστάται η συχνή χρήση της επιλογής «Έλεγχος Λαθών Αίτησης», για τον εντοπισμό και τη διόρθωση λαθών κατά τη διάρκεια της υποβολής της αίτησης. 
- Η αίτηση μπορεί να εκτυπωθεί, πριν την οριστική υποβολή της, μαζί με το απόσπασμα χάρτη για κάθε ψηφιοποιημένο αγροτεμάχιο ξεχωριστά. 
- Στην αίτηση επισυνάπτεται το τιμολόγιο που εκδίδει ο φορέας υποβολής (εφόσον η αίτηση δεν υποβάλλεται ατομικά/on-line). 
- Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης, πρέπει να επισυναφθεί η 1η σελίδα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, με την υπογραφή του γεωργού να φαίνεται καθαρά. 
- Οι γεωργοί που υποβάλλουν Ε.Α.Ε. μέσω φορέα υποβολής, θα πρέπει να ζητούν αντίγραφο της δήλωσης το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τους χάρτες. Θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά το αντίγραφο προς επιβεβαίωση όλων των παραπάνω. (Μπήκαν σωστά τα αιτήματα; Μπήκαν οι κωδικοί των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων στα σωστά αγροτεμάχια; Δηλώθηκαν οι σωστές καλλιέργειες; Και κυρίως, σχεδιάστηκαν τα αγροτεμάχια στη σωστή θέση;). 

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.