Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Οι θέσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας συνεδρίασε προχθές (31-10-2016) με κύριο θέμα συζήτησης τη διαμόρφωση άποψης πάνω στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ. Το Σχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και σχετικά έχουμε γράψει εδώ.
Οι θέσεις του Συλλόγου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα συνοψίστηκαν στο παρακάτω κείμενο:



Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στις 31-10-2016 κατέληξε στις εξής προτάσεις-παρατηρήσεις πάνω στο Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία:

  • Το σύστημα Υποβολής Φακέλου-Δικαιολογητικών-Αίτησης Πληρωμής είναι αρκετά πιο απλό στην εφαρμογή του σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς και γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ, μειώνοντας αρκετά τη γραφειοκρατία. Η απεμπλοκή των ΔΑΟΚ από τη διαδικασία είναι θετική κατ’ αρχήν, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ που επιφορτίζεται πλέον με τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και όλη τη διαδικασία πληρωμής, είναι ανάγκη να ενισχυθεί με προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθεί σ’ αυτό το έργο. Θετικό επίσης είναι και το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα και φτάνει τα 550 εκ. ευρώ περίπου.
  • Το ύψος της ενίσχυσης σε ορισμένες από τις καλλιέργειες προκαλεί (τουλάχιστον) ερωτηματικά και κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να επανεξεταστεί. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα εσπεριδοειδή (29,5 €/στρ. καθαρή ενίσχυση) και τα χειμερινά σιτηρά (7,2 €/στρ. καθαρή ενίσχυση) ενώ χαμηλή κρίνεται και η ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία. Η τιμή των 211 €/εκτάριο (που με μία κανονική πυκνότητα βόσκησης αντιστοιχεί σε 31,65 €/ζώο) θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξισωθεί τουλάχιστον με αυτή των βοοειδών κρεατοπαραγωγής που είναι στα 267 €/εκτάριο. Επίσης να επανεξεταστούν κάποιες περιπτώσεις καλλιεργειών που κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητα έχουν μείνει εκτός προγράμματος (ακτινίδια, κηπευτικά κ.ά.)
  • Θα πρέπει να προβλεφθεί τρόπος σύνδεσης του προγράμματος με την πραγματική παραγωγή βιολογικών προϊόντων ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο να επιδοτούνται καλλιέργειες που παράγουν ελάχιστα ή καθόλου. Θα μπορούσε π.χ. να προβλεφθεί ένα ελάχιστο ύψος παραγωγής που θα πρέπει να τεκμηριώνεται προκειμένου ο δικαιούχος να λάβει την ενίσχυση ή να δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα σε όσους παράγουν  πάνω από κάποιο συγκεκριμένο όριο.
  • Να προβλέπεται η παρακολούθηση της εκμετάλλευσης και  υπογραφή στο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης  από Υπεύθυνο επιστήμονα γεωπόνο  του οποίου η αμοιβή να είναι επιλέξιμη δαπάνη (όπως συνέβαινε και στο προηγούμενο πρόγραμμα). Ο σύμβουλος πρέπει να έχει ενεργό ρόλο σε συμβουλευτικό επίπεδο και να μην περιορίζεται σε απλή διεκπεραίωση του γραφειοκρατικού μέρους υποβολής των πληρωμών και μόνο. Σε διαφορετική περίπτωση  υπάρχει κίνδυνος να έχουμε παρακολούθηση της εκμετάλλευσης και συμπλήρωση φακέλου από κάθε τυχόντα ο οποίος θα παρουσιάζεται στον αγρότη-κτηνοτρόφο ως ο ειδικός, αυτός που θα ‘περάσει’ το φάκελο και άλλα τέτοια που όλοι γνωρίζουμε.
  • Θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για νεοεισερχόμενους γεωργούς με δενδρώδεις καλλιέργειες, αφού το πρόγραμμα επιδοτεί μόνο δέντρα σε παραγωγική ηλικία (> 4 έτη) με αποτέλεσμα οι νεοεισερχόμενοι με νέες φυτεύσεις να μη μπορούν να ενταχθούν. Αλλά και το ίδιο το όριο των 4 ετών θα πρέπει να επανεξεταστεί αφού δεν ισχύει για όλες τις κατηγορίες δενδρωδών καλλιεργειών.
  • Το καθεστώς πιστοποίησης από ιδιωτικούς πιστοποιητικούς οργανισμούς δημιουργεί αναπόφευκτα πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις μεταξύ παραγωγού-πελάτη και οργανισμού. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ο έλεγχος των φορέων πιστοποίησης από τον ΟΠΕΓΕΠ θα πρέπει να είναι αυστηρός και ουσιαστικός. Ο ΟΠΕΓΕΠ θα πρέπει να ελέγχει σε τακτική βάση τους φορείς πιστοποίησης και να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις, μέχρι και οριστική αναστολή της άδειας, σε εκείνους που παρανομούν συστηματικά.
 
 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ                                   ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.