Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.
Από σήμερα (9/3/2016) ξεκινάμε την δημοσίευση (στο αριστερό side bar του ιστολογίου, στο πάνω μέρος) των Τεχνικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Πρέβεζα, που ξεκίνησε να συντάσσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα. Η αρχή γίνεται με το Τεχνικό Δελτίο Πατάτας (7-3-2016) και θα ακολουθήσουν Δελτία και για άλλες καλλιέργειες.

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Ενισχύεται ο ρόλος του ΕΦΕΤ στους ελέγχους τροφίμων από 19 Ιουνίου.

Ενισχυμένες αρμοδιότητες τόσο στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης εκτός από την πρωτογενή παραγωγή και στη συσκευασία όσο και στον κλάδο κρέατος που αναλαμβάνει τους ελέγχους στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας αποκτά ο ΕΦΕΤ.
«Ο ΕΦΕΤ, έχει την ευθύνη της οργάνωσης, συντονισμού και εποπτείας των επίσημων ελέγχων στους τομείς των τροφίμων και των υλικών σε επαφή με τρόφιμα σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παρασκευής, μεταποίησης, διανομής και διάθεσης», σύμφωνα νε τη  νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (τεύχος Β΄1763) και φέρει την υπογραφή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για το επόμενο βήμα μετά την ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου μετά την αξιολόγηση, με την απόφαση να τίθεται σε ισχύ από 19 Ιουνίου 2017.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, ο ΕΦΕΤ στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης θα είναι αρμόδιος για τις:
Εγκαταστάσεις τεμαχισμού κρέατος.
Εγκαταστάσεις παραγωγής κιμά, παρασκευασμάτων κρέατος και μηχανικά διαχωρισμένου κρέατος.
Εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας.
Εγκαταστάσεις παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών από μη μεταποιημένη ζωική πρώτη ύλη με δραστηριότητα μεταπώλησης.
Εγκαταστάσεις παραγωγής τετηγμένου ζωικού λίπους και καταλοίπων ζωικών λιπών.
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας στομάχων, ουροδόχων κύστεων, εντέρων.
Εγκαταστάσεις παραγωγής ζελατίνης και κολλαγόνου.
Κέντρα συλλογής γάλακτος.
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας γάλακτος.
Εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.
Εγκαταστάσεις παραγωγής παγωτού από νωπό γάλα.
Κέντρα συλλογής, ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών.
Εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων αυγών.
Εγκαταστάσεις συσκευασίας μελιού πέραν των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας.
Εγκαταστάσεις μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων.
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και παρασκευής σαλιγκαριών/βατραχοπόδαρων.
Εγκαταστάσεις ανασυσκευασίας προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Ψυκτικές αποθήκες εναπόθεσης τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Αγορές χονδρικής πώλησης.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με τα Συμπληρωματικά μέτρα για τη νομοθεσία στα τρόφιμα.pdf.

Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου