Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Οι θέσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας για τη συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων.

Στις 13-9-2017 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας με αποκλειστικό θέμα την συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων. Οι θέσεις του Συλλόγου για το θέμα διατυπώνονται στο παρακάτω Δελτίο Τύπου:



                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: «Συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων»

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας στην γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 13-9-2017 κατέληξε στις παρακάτω θέσεις-προτάσεις σχετικά με το θέμα της συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων:

Όπως έχουμε επισημάνει και παλαιότερα (Ανακοίνωσή μας από 16 Μαρτίου 2015) η συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό μέτρο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του γεωπονικού κλάδου προς τους αγρότες καθώς και στην παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και οικονομικών αγροτικών προϊόντων καθώς και την προστασία της βιοποικιλότητας, του περιβάλλοντος και του χρήστη. Ωστόσο στην ίδια Ανακοίνωση είχαμε επισημάνει μία σειρά από αδυναμίες του συστήματος, οι περισσότερες από τις οποίες εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα με την προγραμματισμένη από το ΥΠΑΑΤ υποχρεωτική εφαρμογή της συνταγογράφησης από 18-9-2017.

Συγκεκριμένα:

1. Δε λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των επεμβάσεων στην καλλιέργεια ώστε να τηρηθούν οι απαιτήσεις της ετικέτας για το αριθμό των εφαρμογών, το μεσοδιάστημα των ψεκασμών και τη διαχείριση ανθεκτικότητας.

2. Δεν υπάρχει καμιά σύνδεση με την εφαρμογή των γενικών αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας (είναι υποχρεωτικές από 1-1-2014).

Δυστυχώς, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη αναστολή εφαρμογής του μέτρου (από τον Δεκέμβριο του 2015) δεν υπήρξε διάλογος με το ΓΕΩΤΕΕ και τους Γεωπονικούς Συλλόγους ώστε να ληφθούν υπόψη προτάσεις για την βελτίωση του συστήματος και να ενσωματωθούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι σήμερα έχουμε φτάσει λίγες μέρες πριν από την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου, χωρίς η νέα Υπουργική Απόφαση να αλλάζει κάτι ουσιαστικό σε σχέση με την παλιά και ενώ οι σχετικές ψηφιακές εφαρμογές του ΥΠΑΑΤ (η εφαρμογή της «Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» όσο και η ίδια η εφαρμογή της Συνταγογράφησης) δεν έχουν αρχίσει ακόμα να λειτουργούν!

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τα εξής:

1. Η εφαρμογή της συνταγογράφησης να ξεκινήσει κανονικά αλλά να δοθεί μεταβατική περίοδος ενός έτους μέσα στην οποία αφενός να υπάρξει εξοικείωση των χρηστών με την εφαρμογή και αφετέρου να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις για την απλούστευση της εφαρμογής.

2. Προκειμένου να υπάρξει διασύνδεση της συνταγογράφησης με το ιστορικό της καλλιέργειας προτείνεται σε πρώτη φάση να είναι υποχρεωτική για την έκδοση της συνταγής η προσκόμιση από τον παραγωγό του ημερολογίου επεμβάσεων, το οποίο είναι υποχρεωμένος από τη νομοθεσία να τηρεί.

3. Για την χορήγηση του Πιστοποιητικού Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων, αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας να υπάρξει καθολική και δωρεάν εκπαίδευση και εξέταση των ενδιαφερομένων, η οποία να παρέχεται από δημόσιους φορείς, και σε συνεχή βάση.


                                         ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ                                      ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.